SUA nu vor mai oferi cele mai multe ajutoare umanitare în caz de dezastre. Rubio: "Nu suntem guvernul lumii"


  • ACP
  • Apr 7, 2025 13:54
  • 479
SUA nu vor mai oferi cele mai multe ajutoare umanitare în caz de dezastre. Rubio: "Nu suntem guvernul lumii"

Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că Statele Unite nu vor mai purta povara furnizării majorității ajutorului umanitar global și a făcut apel la celelalte națiuni bogate să se implice după cutremurul cu magnitudinea de 7,7 de vinerea trecută, care a devastat părți din Myanmar.

"Noi nu suntem guvernul lumii. Vom oferi asistență umanitară la fel ca toți ceilalți și o vom face cât de bine putem. Însă, avem și alte nevoi pe care trebuie să le echilibrăm", a declarat înaltul oficial american la Bruxelles.

Rubio a continuat spunând că nu este corect să se aștepte ca Statele Unite să suporte 60-70% din ajutorul umanitar din întreaga lume, când există o mulțime de țări bogate în lume care ar trebui să contribuie, dând exemplu China și India.

"Suntem cea mai bogată țară din lume, dar resursele noastre nu sunt nelimitate. Ele nu sunt nelimitate și avem o datorie națională masivă. Avem și multe alte priorități și este timpul să recalibrăm toate acestea. Așa că vom fi acolo. Vom fi de ajutor cât de mult putem, dar avem și alte lucruri de care trebuie să ne ocupăm", a spus Rubio.

"China este o țară foarte bogată. India este o țară bogată. Există o mulțime de alte țări în lume și toată lumea ar trebui să contribuie", a mai zis secretarul de stat american. 

Cutremurul de vinerea trecută din Myanmar, cel mai puternic din ultimul secol care a avut loc în țara asiatică, a distrus un număr mare de clădiri și a lăsat în urma mii de morți și răniți, dar și multe comunități fără hrană, apă și adăpost.  

Washingtonul a oferit un ajutor modest de numai 2 milioane de dolari ca răspuns la cutremur și a mai spus că va trimite o echipă de evaluare formată din numai trei membri. Chiar și sosirea acestora a fost întârziată din cauza problemelor de obținere a vizelor de la regimul militar din Myanmar.

Comparativ, în ultimii ani, Washingtonul a trimis rapid, în mod regulat, salvatori calificați pentru a salva vieți ca răspuns la tot felul de dezastre precum tsunamiuri și cutremure.

Rubio a explicat răspunsul întârziat al Statelor Unite prin faptul că junta militară aflată la guvernare în Myanmar împiedică specialiștii americani să opereze în țară așa cum ar dori. Biroul ONU pentru drepturile omului confirmat că armata din Myanmar limitează ajutorul umanitar pentru victimele cutremurului venit din țările unde există critici față de guvernarea sa. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.