O investigație realizată de Al Jazeera și citată de PolskieRadio relevă că Rusia a folosit identitățile unor africani decedați cu scopul de a crea profiluri online false care să distribuie propagandă pro-Kremlin în Africa de Vest și Centrală.
Aceste dezvăluiri apar în timp ce Rusia își intensifică războiul hibrid la nivel mondial. Al Jazeera a identificat cel puțin 15 "autori" fictivi care au publicat, în total, peste 200 de articole de la începutul anului 2021. O mare parte din aceste articole criticau dur influența Franței în fostele colonii din Africa și lăudau rolul militar din ce în ce mai semnificativ pe care Rusia îl are în acest continent.
De pildă, identitatea regretatului profesor și arbitru FIFA din Republica Centrafricană, Jean Claude Sendeoli, a fost folosită în acești ani pentru diseminarea de propagandă rusă. Sendeoli a decedat în anul 2020, iar imaginea sa a fost folosită pentru crearea unui personaj fals intitulat "Gregoire Cyrille Dongobada" și prezentat ca observator militar din Republica Centrafricană. Acest alias ar fi fost autorul a cel puțin 75 de articole care au militat pentru desfășurarea operațiunilor militare ale Rusiei în Mali și în alte zone. Unul din articole era intitulat astfel: "Invidia Franței față de succesul Rusiei în Mali".
Contul real de Facebook al profesorului Jean Claude Sendeoli:
Contul fals de X, intitulat "Gregoire Cyrille Dongobada":
Al Jazeera a urmărit rețeaua de propagandă și a dat de persoana lui Seth Boampong Wiredu, un ghanez care s-a mutat în Rusia în anul 2008 și a dobândit ulterior cetățenia rusă. Anchetatorii spun că Wiredu a lucrat cândva pentru Internet Research Agency, o "fermă de troli" din Sankt Petersburg, legată de serviciile secrete rusești. Internet Research Agency a dobândit notorietate în sfera desfășurării de campanii globale de dezinformare și a fost fondată de Yevgeny Prigozhin, fostul lider al Grupului Wagner. Wiredu a apărut și într-un film de acțiune de producție rusă din anul 2021, finanțat de Grupul Wagner. Filmul în cauză avea ca subiect mercenarii care operează în Republica Centrafricană.
Metadatele din articolele pro-ruse, inclusiv textul chirilic și codurile de țară rusești, au susținut concluzia publicației Al Jazeera conform căreia Moscova a orchestrat campania printr-o rețea de identități africane false.