Moscova a înființat un think tank în cadrul căruia propagandistul morții Dughin va reflecta asupra viitorului Rusiei după război, alături de mai multe personalități ruse și colaboraționiști cunoscuți ai rușilor din alte țări / Cum încearcă Rusia să-și extindă tentaculele în plan internațional / Țările balcanice și R.Moldova, printre statele vizate


Moscova a înființat un think tank în cadrul căruia propagandistul morții Dughin va reflecta asupra viitorului Rusiei după război, alături de mai multe personalități ruse și colaboraționiști cunoscuți ai rușilor din alte țări / Cum încearcă Rusia să-și extindă tentaculele în plan internațional / Țările balcanice și R.Moldova, printre statele vizate

O nouă organizație pro-guvernamentală care intenționează, printre altele, să ofere soluții la problemele cu care se va confrunta Rusia după război în teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina și-a început activitatea la Moscova după o conferință desfășurată, zilele trecute, în același oraș. 

Din conducerea organizației, intitulată Clubul Unității Poporului, fac parte și un fost prim-ministru ucrainean Mykola Azarov, dar și filozoful propagandist Alexander Dughin, care a îndemnat public, anii trecuți, la uciderea ucrainenilor în număr cât mai mare.  

Copreședintele clubului, propagandistul Alexander Kazakov, care a deschis conferința de la Moscova, a declarat că organizația va examina diferite probleme postbelice, va studia experiența istorică în rezolvarea acestora și va dezvolta modele de comportament rusesc în diferite părți ale Ucrainei. Probabil pentru că experiență istorică rusă în teritoriile ocupate și modelele de comportament ale ocupanților ruși sunt foarte bine cunoscute - de la lagărele din Siberia la crimele în masă -  Kazakov nu a trebuit să stăruie asupra lor, dar a menționat nevoia de "denazificare ușoară" în Ucraina. 

Site-ul web al organizației menționează o serie de obiective mai largi, printre care și formarea unei poziții respectuoase a lumii față de Rusia, precum și păstrarea și popularizarea valorilor tradiționale.

Clubul intenționează să atingă aceste obiective inclusiv prin sprijinirea "inițiativelor umanitare și de menținere a păcii" în Ucraina, dar și în Republica Moldova, respectiv așa-zisa Transnistria.

De asemenea, sunt menționate Georgia, Armenia, Kazahstan, Uzbekistan, țările balcanice și Palestina ca țări unde va opera organizația atât prin stabilirea de contacte cu forțele politice străine și diaspora rusofonă, cât și prin deschiderea de reprezentanțe în întreaga lume, respectiv prin organizarea de evenimente internaționale.

În conducerea structurii se mai află șeful Agenției Federale pentru Afaceri cu Comunitatea Statelor Independente, dar și organizațiile "Compatrioții care trăiesc în străinătate" și "Cooperarea umanitară internațională" (Rossotrudnichestvo), ceea ce poate indica faptul că noua structură are legături mai serioase cu autoritățile decât se afirmă oficial.

Rossotrudnichestvo a fost acuzată în multe rânduri că e folosită de Kremlin pentru desfășurarea de operațiuni secrete. În 2013, FBI l-a suspectat pe șeful biroului din Washington al structurii că a încercat să recruteze un cetățean american, iar, în cursul anului 2021, Dossier Center a scris că sub "acoperișul" Rossotrudnichestvo lucrează personal al FSB și SVR.

Pe lângă șeful Rossotrudnichestvo, Evgheni Primakov, din prezidiul structurii fac parte deputații Yana Lantratova, Denis Maidanov și Alexei Chepa, prezentatorul Canalului Unu, Artem Sheinin și Igor Belousov, care, potrivit scurgerilor de informații, a lucrat în administrația prezidențială. Deputații Dumei de Stat Andrei Gurulev și Mihail Delyagin au fost, de asemenea, menționați printre membrii clubului. Lista membrilor clubului îi include pe Eduard Zapashny, directorul general al Marelui Circ de Stat din Moscova, Alexei Cherepnev, directorul Teatrului Mossovet, fostul inspector federal șef în Teritoriul Kamchatka, Gennady Udovichenko, prezentatorul Solovyov Live, Armen Gasparyan și participanții la emisiunea de propagandă Kirill Koktysh, profesor asociat la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova și politologul Alexei Mukhin.

Într-un discurs video adresat conferinței, Primakov a descris noua structură drept un think tank și și-a exprimat speranța că aceasta va deveni un loc de discuții "despre soarta patriei noastre protejate de Dumnezeu", despre ceea ce se întâmplă în lume și locul Rusiei în cadrul acesteia.  

El a adăugat că rezultatele activității organizației "ar trebui salutate de conducerea noastră, luate în considerare și puse în aplicare".  

Din organizație fac parte și persoane publice din alte țări, care ar avea menirea să îi confere acesteia un statut internațional. Astfel, printre aceștia se numără fostul președinte al Curții Supreme din Slovacia, Harabin Stefan, care a ocupat de două ori locul al treilea la alegerile prezidențiale (2019 și 2024), fostul analist CIA și "expert" RT Larry Johnson, politologul din Serbia Dragana Trifkovic și activiștii din Lituania Laurynas Ragelskis și Ainis Petkus. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.