Washingtonul admite că Putin se opune în mod activ unui tratat de pace cu Ucraina. Discuțiile purtate de oficialii de rang înalt din SUA în legătură cu noile sancțiuni ce ar trebui impuse împotriva Rusiei


Washingtonul admite că Putin se opune în mod activ unui tratat de pace cu Ucraina. Discuțiile purtate de oficialii de rang înalt din SUA în legătură cu noile sancțiuni ce ar trebui impuse împotriva Rusiei

Într-o serie de întâlniri și convorbiri telefonice, oficialii Casei Albe și ai Departamentului de Stat au recunoscut că Moscova se opune activ eforturilor Washingtonului de a încheia un acord de pace de durată. Ca urmare, aceștia au discutat care ar fi acele sancțiuni ce ar putea determina Rusia să facă pașii necesari spre concretizarea unui acord, a relatat Reuters. 

Probabilitatea ca Statele Unite să nu reușească să ajungă la un acord de pace cu Ucraina în următoarele luni a fost deja discutată în ultimele zile de oficialii de rang înalt ai administrației Trump, astfel că în prezent se caută planuri noi de presiune asupra Moscovei, dar și asupra Kievului.  

Dacă până acum oficialii americani erau frustrați în special de modul în care Kievul gestiona discuțiile, acum este clar că Moscova e sursa principală a nemulțumirilor Washingtonului.  

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Ryabkov, a declarat luni că Rusia încă nu poate accepta planurile propuse de Washington pentru un acord de pace, deoarece niciunul din acestea nu abordează "cauzele profunde" ale conflictului. 

"Modelele și soluțiile propuse de americani sunt luate foarte în serios de noi, dar nici noi nu putem accepta toate acestea așa cum sunt. Avem, desigur, un set de priorități și abordări proprii, profund și atent gândite, cu privire la acest subiect, care este în curs de elaborare și a fost elaborat, inclusiv de echipa noastră de negociere la recentele discuții cu americanii la Riad", a mai precizat Ryabkov într-un interviu acordat publicației ruse International Life.

Drept răspuns la aceasta poziție a Moscovei, Casa Albă continuă să ia în considerare opțiunea unor tarife și sancțiuni suplimentare pe care le-ar putea impune Rusiei, dar este încă neclar cum urmează să fie exercitate presiuni asupra Moscovei.

️Trump și principalii săi consilieri își propuseseră în ianuarie să obțină o încetare completă a focului până în aprilie sau mai, prin negocierea unui acord de pace de durată.  

Declarațiile recente făcute de președintele Trump arată clar schimbarea de dispoziție a Casei Albe. Trump a menționat duminică la postul de televiziune NBC că a fost "foarte supărat" și "furios" atunci când președintele rus Vladimir Putin a pus la îndoială credibilitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Trump a amenințat Moscova cu sancțiuni asupra petrolului rusesc dacă nu se ajunge la un acord de încetare a focului cu Kievul în termen de o lună din cauza Kremlinului. ️Luni, jurnalista Jackie Heinrich de la Fox, citând o sursă familiarizată cu discuțiile, a declarat că Trump a fost "dezamăgit" de acțiunile lui Putin și crede că Rusia "trage de timp în cazul negocierilor privind o încetare globală a focului". Potrivit jurnalistei, administrația ia în considerare aplicarea agresivă de sancțiuni, inclusiv împotriva "flotei din umbră" a Rusiei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.