Dezvăluiri făcute de New York Times: cum a susținut America, în secret, forțele ucrainene în războiul împotriva Rusiei, începând cu primăvara anului 2022


Dezvăluiri făcute de New York Times: cum a susținut America, în secret, forțele ucrainene în războiul împotriva Rusiei, începând cu primăvara anului 2022

La doar două luni după începerea războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, doi generali ucraineni au călătorit în Germania, unde au convenit asupra unui parteneriat cu armata americană, care includea transferuri de informații și planificarea operațiunilor militare.  

Publicația New York Times a relatat că militarii de rang înalt, dintre care unul s-a dovedit a fi generalul-locotenent Mykhaylo Zabrodsky, s-au deplasat în secret la Wiesbaden - cartierul general al armatei SUA în Europa și Africa - pentru a discuta despre rolul americanilor în operațiunile ucrainene împotriva Rusiei.

"Parteneriatul a existat în umbra celei mai profunde temeri geopolitice - aceea că Putin l-ar putea vedea ca pe o încălcare a liniei roșii a angajamentului militar", a scris NTY.  

Ei s-au întâlnit cu generalul-locotenent Christopher Donahue, comandantul Diviziei 18 aeropurtate, care a condus anterior unitatea de forțe speciale Delta Force și a participat la operațiuni împotriva teroriștilor în Irak, Siria, Libia și Afganistan. 

"Trebuia să aflu: cine este acest general Donahue? Care sunt acreditările sale? Ce poate face el pentru noi?"- își amintește Zabrodsky. Potrivit acestuia, Donahue a declarat la prima întâlnire următoarele: "Nu vă voi minți niciodată. Dacă mă mințiți, cooperarea noastră se încheie".

Militarii americani și ucraineni au convenit asupra unui parteneriat care includea, printre altele, schimbul de informații, elaborarea de strategii și planificarea operațiunilor forțelor ucrainene.  

Ca parte a acestui parteneriat a fost înființat grupul operativ Dragon, care a furnizat Ucrainei date privind țintele nu numai pe câmpul de luptă, precum cele din Crimeea, ci și pe teritoriile ruse din afara zonei de luptă. Partea americană nu a furnizat însă Kievului detalii cu privire la locul din care forțele americane au primit informații despre ținte.

Americanii au refuzat inițial atât să sprijine loviturile ucrainene în afara regiunilor ocupate, cât și să ofere date privind localizarea oficialilor și militarilor ruși de rang înalt, pentru a nu-i face ținte ale forțelor ucrainene.  

Administrația Biden "a autorizat în repetate rânduri operațiuni secrete pe care le interzisese anterior", a relatat New York Times. Inițial, doar o duzină de consilierii militari americani au mers la Kiev, apoi au început să opereze în număr mult mai mare în teritoriile din apropierea frontului.

"Pentru a nu evoca amintirile consilierilor militari americani trimiși în Vietnamul de Sud, aceștia au început să fie numiți «experți în materie»".

În paralel, ofițerii ucraineni se coordonau cu americanii la comandamentul de la Wiesbaden, unde, printre altele, au fost discutate planurile pentru contraofensiva ucraineană.  

Washingtonul a refuzat să ofere Ucrainei instalațiile HIMARS în prima fază a războiului, dar atunci când acest lucru s-a concretizat, grupul din Wiesbaden a fost cel care a supravegheat loviturile cu rachete HIMARS. "Pentru a le lansa, operatorii aveau nevoie de un card electronic special, pe care americanii îl puteau dezactiva în orice moment".

În cazul rachetelor ATACMS, transferate forțelor ucrainene,  americanii au permis folosirea lor doar într-o zonă limitată din regiunea de frontieră, deși ucrainenii au solicitat permisiunea de a lovi adânc în Rusia.

"CIA a fost, de asemenea, autorizată să trimită ofițeri în regiunea Harkiv pentru a-i ajuta pe omologii lor ucraineni în operațiunile din interiorul acestei zone", a mai scris NYT.

În schimb, incursiunea ucraineană în regiunea Kursk nu a fost coordonată cu consilierii militari americani. Forțele ucrainene "au trecut în secret linia convenită de comun acord, livrând echipamente furnizate de coaliție pe teritoriul rus". (sursa: New York Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.