Sondaj. Polonezii se opun, într-o proporție covârșitoare, adoptării monedei euro în țara lor


  • ACP
  • Mar 27, 2025 19:35
  • 1147
Sondaj. Polonezii se opun, într-o proporție covârșitoare, adoptării monedei euro în țara lor

Aproape 75% dintre polonezi sunt împotriva înlocuirii monedei naționale, zlotul, cu euro, potrivit unui raport întocmit luna aceasta.  

Reticența polonezilor față de trecerea la moneda europeană s-ar cauza în special îngrijorării că situația lor materială se va înrăutăți odată cu înlocuirea zlotului cu euro, dar și îngrijorării față de dependența prea mare de Uniunea Europeană a țării lor.

Raportul, întocmit de think tank-ul Warsaw Enterprise Institute (WEI), a arătat că doar 26% dintre respondenți au susținut aderarea la zona euro, iar dintre aceștia 18% au menționat facilitarea tranzacțiilor internaționale între companii drept un beneficiu-cheie. De asemenea, numai 8% dintre respondenți sunt ferm în favoarea aderării.

Sprijinul pentru intrarea Poloniei în zona euro a scăzut luna aceasta la un minim istoric, de 26%, după ce ajunsese la 31 % în ianuarie, de la 35% în 2023, conform unui studiu întocmit de Eurobarometru.  

Susținătorii monedei euro sunt în cele mai multe cazuri proprietari de întreprinderi și familiile acestora, care ar beneficia de eliminarea riscurilor legate de cursul de schimb și de reducerea costurilor de tranzacționare. Dar populația rămâne sceptică în general, cea mai frecventă îngrijorare fiind aceea că adoptarea monedei euro ar putea duce la creșterea prețurilor și la scăderea nivelului de trai. 

Totodată, aproape jumătate dintre cei intervievați în sondajul WEI nu văd niciun beneficiu de pe urma intrării Poloniei în zona euro. Majoritatea celor care sunt împotriva trecerii la moneda europeană sunt susținătorii principalului partidului de opoziție, Lege și Justiție, (81% dintre aceștia), dar și persoanele din grupa de vârstă de peste 45 ani (69%).

WEI a explicat că "problema aderării Poloniei la zona euro a fost întotdeauna un subiect polarizant în dezbaterea publică", fapt pentru care politicienii polonezi au amânat mult timp decizia privind moneda europeană.  

În urmă cu 20 de ani, când a aderat la Uniunea Europeană, Polonia s-a angajat să înlocuiască moneda sa națională cu moneda europeană comună.

Acum, Polonia a rămas una dintre țările UE în care moneda națională este încă în vigoare - Suedia, Danemarca, Republica Cehă, Ungaria, Bulgaria și România. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.