Șeful CIA a declarat că ucrainenii vor lupta și cu mâinile goale împotriva rușilor, dacă va fi cazul


Șeful CIA a declarat că ucrainenii vor lupta și cu mâinile goale împotriva rușilor, dacă va fi cazul

Șeful CIA a declarat că armata ucraineană a fost subestimată, adăugând că va continua să lupte chiar și cu mâinile goale în cazul în care Ucraina nu va obține condiții de pace acceptabile în urma negocierilor.

"În ceea ce privește rezistența ucraineană, poporul ucrainean și armata ucraineană au fost subestimate timp de mai mulți ani. Sunt în cele din urmă convins, pe baza reflecțiilor și observațiilor mele din perspectiva serviciilor de informații, că vor lupta cu mâinile goale dacă vor fi nevoiți, dacă nu li se vor oferi condiții acceptabile", a spus John Ratcliffe pe parcursul unei audieri desfășurate în Senat. 

Ratcliffe a adăugat că negocierile de pace vor avea succes atunci când nici Rusia, nici Ucraina nu vor obține "obiectivele maximaliste" pe care le urmăresc.

În cazul Rusiei, printre condițiile pentru un acord de pace figurează retragerea armatei ucrainene de pe teritoriul regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, ocupate parțial de armata rusă, refuzul Ucrainei de a adera la NATO și stabilirea statutului de țară fără arme nucleare, ridicarea sancțiunilor internaționale, respectiv recunoașterea internațională a teritoriilor ocupate drept entități constitutive ale Rusiei.  

Pentru Ucraina, obiectivele ar fi să primească fie o invitație de a adera la NATO, fie garanții de securitate corespunzătoare, inclusiv angrenarea pe teritoriul său a unor forțe occidentale de menținere a păcii. De asemenea, Kievul refuză să recunoască teritoriile ocupate de Rusia și dorește retragerea armatei ocupante ruse din aceste teritorii.

În perioada 23-25 martie, Statele Unite ale Americii au purtat discuții separate cu Rusia și Ucraina în Arabia Saudită despre asigurarea siguranței navigației în Marea Neagră și reluarea activităților comerciale pașnice în această zonă.  

Discuțiile au dus la un acord de punere în aplicare a Inițiativei Mării Negre, care este similară cu termenii acordului privind cerealele din 2022: trebuie să asigure securitatea navigației în Marea Neagră și restabilirea accesului exporturilor rusești de produse agricole și îngrășăminte pe piața mondială după ridicarea mai multor sancțiuni. Kievul a confirmat ulterior că părțile au convenit asupra unei încetări a focului în zona Mării Negre. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.