Jurnaliștii de la TimNews prezintă pe larg, într-un reportaj analitic care pune toate accentele de rigoare (detalii AICI), tematicile și concluziile conferințelor organizate de ”Inițiativa Timișoara”, în perioada 20-22 martie, la Biblioteca Centrală Universitară ”Eugen Todoran” a Universității de Vest Timișoara. Principalele subiecte tratate au fost de factură geopolitică și deopotrivă de actualitate românească, având în vedere multiplele ingerințe rusești în procesul electoral și în general în climatul din România.
Printre vorbitorii invitați de ONG-ul ”Inițiativa Timișoara” s-a distins Corneliu Bjola (foto jos), profesor la Oxford. În cele ce urmează vom prezenta câteva pasaje din cronica TimNews privitoare la expunerile lui Bjola, teoretizată sub egida ”România în (Dez)Echilibru: Geopolitică și Justiție”:
Războiul hibrid pe care Rusia îl poartă în România
”Corneliu Bjola relevă una dintre cele mai vizbile presiuni care apasă asupra noastră în ultimii ani. Respectiv, războiul hibrid al Rusiei, poate cea mai mare nenorocire de până acum de după cel de-al doilea război mondial. Reputatul profesor încearcă să explice audienței că tot ce se întâmplă acum nu a venit din neant, ci a fost implantat și pregătit cu bună știință. (…)
Corneliu Bjola a spus că Nimic din ce face acum Rusia nu este improvizat, că liderii ruși nu fac decât să-și consulte arhivele și manualele de contrainformații pe care le elaboraseră cei de după revoluția bolșevică. Și exemplifică numindu-i pe întemeietorii spionajului rusesc, respectiv Artur Artuzov și continuate apoi de Ivan Ivanovici Agayan. Ei bine, metodele puse la punct de aceștia au fost dezvoltate și rafinate în ultimele două-trei decenii de către ruși, iar ceea ce a rezultat este adevăratul război hibrid. (…)
Esențial de înțeles este însă faptul că război hibrid nu înseamnă doar dezinformare, ci și asasinate politice, sabotaje, fabricări de situații, implicare în alegeri și numiri politice, de fapt tot ce se poate face pentru a slăbi și chiar distruge coeziunea unei societăți. Iar, o exemlificare a acestui gen de luptă este chiar România, care este văzută ca un laborator unde se experimentează și se dezvoltă tot „arsenalul” ce vizează Europa”.
”Din păcate, România se predă fără luptă!”
La un moment dat, Bjola a punctat faptul că, în toată această ofensivă rusească, ”din păcate, România se predă fără luptă!”. Constatarea se referă atât la eficiența jocurilor și manipulărilor rusești în România, ce se bazează pe situații pe care rușii le-au ”crescut” și instrumentat din timp, cât și la letargia autorităților îndrituite să prevină și să lupte împotriva amenințărilor rusești. E vorba despre un eșec sistemic aici. Bjola a pus accentul pe necesitatea stabilirii și implementării unor măsuri active vizând combaterea acțiunilor Rusiei.
Despre serviciile secrete românești – restructurarea totală
Bjola susține că serviciile secrete românești trebuie să fie restructurate din temelii după alegerile prezidențiale: „Opinia mea este că serviciile secrete ar trebui restructurate din temelii. Pentru că există patru zile ciudate, zilele dintre validarea turului 1 și anularea alegerilor. De ce!? Cum le explici? Partenerul strategic nu este un răspuns, te descalifică, adică fie n-ai știut și ai primit informații, fie le-ai știut și nu le-ai spus. Oricum, după alegerile din 4 mai asupra serviciilor va trebui să se lucreze foarte serios, restructurare, reorganizare…”.
În cea de-a doua zi a conferințelor a luat cuvântul și magistratul pensionar Cristi Danileț, care a ridicat probleme cu privire la rolurile jucate de Curtea Constituțională în actualitatea românească.
Naumescu: ”Pacea e încă foarte departe”
În cea de-a treia zi de conferințe, printre vorbitori s-au numărat și Valentin Naumescu (fost diplomat și profesor de relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) și Sorin Bocancea (profesor de filosofie la Universitatea Petre Andrei din Iași). În preludiul conferințelor a fost lansat proaspătul volum „Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări” al lui Valentin Naumescu.
Naumescu a punctat că războiul din Ucraina reprezintă marea provocare a societății actuale. Pacea este foarte departe, în pofida tam-tamului care se face în jurul nogocierilor Trump-Putin. ”Pacea e ceva indefinit”, a precizat Naumescu, explicând că atrocitățile săvârșite de ruși au depărtat la extrem cele două părți aflate în război. Cu toate acestea, Naumescu a preconizat că marele război va urma în Asia, nu în Europa – mai multe detalii AICI.
Declarația de la Timișoara
La final, platforma ”Inițiativa Timișoara – care reunește mai multe asociații nonguvernamentale și grupuri civice – a adoptat ”Declarația de la Timișoara”. Prin aceasta, Coaliția România Europeană susține:
”1. Transformarea României într-un actor-cheie al noii Europe geopolitice, al inițiativelor UE în domeniul apărării, precum și consolidarea poziției sale strategice în polul european al NATO;
2. Demontarea mecanismelor de radicalizare ideologică, respectiv neutralizarea extremismului neo-legionar, a celui național-ceaușist și a celui care preia tezele Rusiei în spațiul public românesc;
3. Sprijin ferm pentru Ucraina și pentru o pace dreaptă, ca o garanție a păcii durabile în Europa, implicit a securității României;
4. Modernizarea de fond a arhitecturii de securitate națională, pentru ca România să devină un lider regional în apărarea împotriva războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Europei;
5. Creșterea responsabilității și calității educației și informației care ajunge la cetățeni, prin măsuri ferme și realiste pe termen scurt, mediu și lung;
6. Reluarea politicilor de combatere a corupției și eficientizarea justiției;
7. Reforma administrației publice, eficientizarea și punerea sub control parlamentar real a serviciilor de informații și regândirea în întregime a statului român în serviciul public și al cetățenilor români.
8. Reiterarea sprijinului pentru candidatul independent Nicușor Dan la Președinția României, ca vector credibil al valorilor, principiilor și obiectivelor exprimate mai sus.
Semnatarii Declaraţiei de la Timişoara sunt: Federația Inițiativa Timișoara, Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană – ICDE, Asociația VeDem Just, Institutul de Studiere a Ideologiilor, Împreună pentru A8, Diaspora 360, Tinerii Liberi şi #ActivAg Pitești.