Într-un interviu acordat marți, 25 martie, pentru ProTV, prezidențiabilul Nicușor Dan a afirmat, în mod fals, că declarațiile kremliniste ale consilierului său, ne referim la Matei Păun, datează dinainte ca Rusia să invadeze și să anexeze ilegal Crimeea.
Moderatoare: S-a vorbit în ultima vreme că unul dintre finanțatorii dumneavoastră este omul de afaceri Matei Păun, cunoscut pentru pozițiile sale pro-Putin. Ați spus chiar că îi cereți sfaturi strategice. Nu vă deranjează asocierea cu un personaj pro-Putin?
Nicușor Dan: Nu este finanțator și opiniile alea cred că datează dinainte, în orice caz dinainte de anexarea Crimeei.
Moderatoare: Deci credeți că și-a schimbat părerile.
Nicușor Dan: Este un pro-occidental fără discuție.
Vedeți video de la minutul 8:07:
În realitate, o mare parte din afirmațiile pro-Putin și în general pro-ruse ale lui Matei Păun datează din primii ani de după anexarea ilegală, de către hoardele ruse, a peninsulei Crimeea.
De pildă, în anul 2016, la 2 ani de la anexarea ilegală a Crimeei, Matei Păun critica sancționarea economică a Rusiei, invocând ca argumentație anumite narative controversate pe care le-a regăsit în presa occidentală.
În anul 2017, Matei Păun - personaj pe care Nicușor Dan îl consideră, "fără discuție, pro-occidental" - vorbea, într-un interviu acordat pentru Vice, despre cât de tare îl atrage biserica agentului FSB Kirill.
"Nu sunt o persoană religioasă, dar apreciez spiritualitatea. Și e clar că Biserica Ortodoxă Rusă are un misticism și o greutate. Are ceva profund. Cred că rușii au un simț de sacrificiu rar întâlnit în Occident", afirma Păun.
Mai mult, în același interviu, Matei Păun opina că Occidentul ar fi principalul vinovat pentru tensionarea relației cu Rusia, adăugând în acest context că atât puterea de la Kremlin, cât și poporul rus, în ansamblu, au dat dovadă de deschidere față de occidentali, iar astfel doreau, la un moment dat, să fie primiți în "familia occidentală".
"Noi uităm că rușii, mult timp, în anii 90 și chiar în prima parte a anilor 2000, își doreau să fie primiți în familia occidentală. Dacă citiți discursurile lui Putin, lui Lavrov, din perioada respectivă, vom vedea că în mod repetat ei și-au manifestat această intenție. Din păcate, eu cred că Occidentul a greșit. Am avut oportunitatea să creăm o pace mai puțin conflictuală, față de ce avem acum. Ne-am reîntors pe baricadele de acum 20-30 de ani. Un război rece, o stare conflictuală", spunea Păun în interviul pe care-l puteți citi în integralitate AICI.
Drept concluzie, Matei Păun a făcut afirmații pro-Putin și după momentul anexării ilegale a peninsulei Crimeea. Astfel, ceea ce a declarat astăzi Nicușor Dan este fals.