Casa Albă a confirmat că redactorul-șef al revistei The Atlantic a fost inclus, în mod eronat, într-un grup de discuții extrem de confidențiale purtate de înalți oficiali americani, grup în care s-a discutat despre loviturile împotriva rebelilor houthi din Yemen.
Dezvăluirea făcută pe larg, luni seară, în paginile publicației The Atlantic de către Jeffrey Goldberg pare să fie una dintre cele mai răsunătoare eșecuri de securitate din istoria recentă militară americană.
„Se pare în acest moment că lanțul de mesaje (șirul de replici) la care se face referire în articol este autentic și investigăm modul în care un număr (de telefon) a fost adăugat din greșeală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes.
Jeffrey Goldberg, redactor șef al The Atlantic, a dezvăluit luni că a primit în prealabil, prin intermediul mesageriei Signal, planul detaliat de atac pentru raidurile efectuate pe 15 martie de americani împotriva grupării de rebeli houthi din Yemen.
„Secretarul Apărării Peter Hegseth mi-a trimis planul de atac” cu două ore înainte de începerea loviturilor, inclusiv „informații precise despre arme, ținte și momente”, a arătat Jeffrey Goldberg în articolul său amplu din The Atlantic intitulat „The Trump Administration Accidentally Texted Me Its War Plans” („Administraţia Trump mi-a trimis din greşeală mesaje cu planurile sale de război”).
Jurnalistul a explicat că totul a început pe 11 martie când a fost contactat și invitat să intre pe grupul de război de către consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, grup alcătuit prin intermediul aplicației de mesagerie Signal, foarte populară în rândul jurnaliștilor și al liderilor politici datorită confidențialității pe care o promite.
Printre cele 18 persoane prezente în grupul de pe Signal s-au aflat secretarul apărării, Pete Hegseth, vicepreședintele JD Vance, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, și secretarul de stat Marco Rubio.
Intersant e punctul de vedere al lui JD Vance din care rezultă încă o dată aversiunea sa față de europeni.
Vicepreşedintele şi-a exprimat rezerva faţă de planul Pentagonului, cu o zi înainte de atacuri, apreciind că un atac împotriva rebelilor houthi şi, astfel, o securizare mai bună a traficului maritim la Marea Roşie este mai degrabă în favoarea europenilor decât a americanilor.
Contul lui JD Vance: „Dacă crezi că ar trebui să o facem, să-i dăm drumul. Urăsc să scot din nou Europa din belele”.
Contul lui Hegseth a răspuns trei minute mai târziu: „VP (domnule vicepreședinte, n.red.), împărtășesc pe deplin aversiunea dvs. față de povara gratuită cu europenii. Este JALNIC. Dar Mike are dreptate, suntem singurii de pe planetă care putem face asta. Nimeni altcineva (n-ar putea), nici măcar pe aproape”.
(Explicații privind inițialele SM din capturile de mai sus: Majoritatea conturilor, potrivit lui Goldberg, au fost identificate cu nume complete, în timp ce unele au folosit doar inițiale, cum ar fi „SM”, despre care Goldberg a arătat că, în opinia sa, ar fi Stephen Miller, unul dintre cei mai vechi asistenți ai lui Donald Trump, în prezent adjunct al șefului de cabinet al Casei Albe pentru politici)
Dezvăluirea a stârnit indignare și neîncredere din partea multor figuri politice proeminente, inclusiv din partea fostului secretar de stat Hillary Clinton, care a fost criticată dur, în timpul campaniei pentru Casa Albă din 2016, din cauza utilizării unui serviciu privat de e-mail în timp ce se afla în fruntea Departamentului de Stat. Ulterior, ea a pierdut respectivele alegeri în fața lui Donald Trump.
„Cred că glumiți”, a comentat Clinton pe contul său de X.
Pete Hegseth a contestat descrierea jurnalistului de la The Atlantic inclus în grup și chiar moralitatea și profesionalismul acestuia.
„Am auzit cum a fost descrisă discuția. Nimeni nu a trimis mesaje cu planuri de război, și asta e tot ce am de spus pe acest subiect”, a declarat Hegseth la scurt timp după ce a aterizat în Hawaii, unde efectua o escală în cadrul unei călătorii în Asia.
Hegseth a afirmat apoi că Jeffrey Goldberg că ar fi „un pretins jurnalist lipsit de onestitate și extrem de discreditat, care și-a făcut o profesie din a le vinde fraierilor și rataților abureli de nenumărate ori, inclusiv farse cu Rusia, Rusia, Rusia, sau despre oamenii de treabă din ambele părți”.
„Tipul ăsta e un scormonitor în gunoi. Cu asta se ocupă el”, a adăugat secretarul american al Apărării.
Întrebat despre incident, președintele Donald Trump a spus că „nu știe nimic despre asta”, adăugând că aude despre această situație chiar de la reporterul care a pus întrebarea.
Trump a părut ulterior să ironizeze incidentul, preluând pe platforma sa Truth Social o postare a lui Elon Musk de pe X: „Cel mai bun loc pentru a ascunde un cadavru este pagina doi a revistei The Atlantic, pentru că nimeni nu caută niciodată acolo”.
Goldberg a relatat pentru ABC News că inițial a răspuns unei cereri de conectare din partea unei persoane care pretindea că este Waltz și mai târziu, pe măsură ce utilizatorul identificat ca Waltz a creat o conversație pe grup cu alți oficiali de rang înalt de la Casa Albă pentru a discuta despre acțiunea militară în Yemen, a fost convinsă că este vorba despre „o farsă”.
„Principalul motiv pentru care m-am gândit la asta a fost că mi se părea complet absurd ca liderii securității naționale a Statelor Unite să se fi reunit pe o aplicație de mesagerie pentru a discuta despre o viitoare acțiune militară și că apoi să-l invite la discuții și pe editorul revistei The Atlantic”, a afirmat el.
„Și apoi, când atacul pare că merge bine, încep să împărtășească mesaje de felicitare, inclusiv emoticoane cu pumnul strâns, cu flăcări, cu steagul american etc. Așa că aia a fost ziua în care mi-am dat seama că, în mod incredibil, liderii Statelor Unite discută despre asta chiar în aplicația mea de mesagerie”, a relatat jurnalistul de la The Atlantic.
Întrebat ce a gândit când a avut când și-a dat seama că discuția era reală, Goldberg a declarat: „Sincer, reacția mea a fost: «Cred că am descoperit o breșă masivă de securitate în sistemul de securitate națională al Statelor Unite», ceea ce înseamnă că este aproape automat adevărat pentru că, dacă redactorului-șef de la The Atlantic i se oferă acces la acest tip de informații, sisteme de arme și pachete, calendarul și vremea din Yemen și tot felul de informații despre secvența anumitor evenimente, atunci este evident că vorbim de o breșă de securitate”.
Pentagonul a adresat Consiliului Național de Securitate și Casei Albe întrebări cu privire la participarea lui Hegseth la discuția Signal și la schimbul de planuri de atac.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a fost întrebată despre articolul din The Atlantic, inclusiv de ce membrii Cabinetului purtau o conversație clasificată pe Signal și dacă secretarul de stat Marco Rubio este îngrijorat de implicațiile incidentului.
„Ei bine, am două lucruri foarte scurte să vă spun: În primul rând, că nu vom comenta conversațiile deliberative ale secretarului și, în al doilea rând, că ar trebui să contactați Casa Albă”, a răspuns Bruce.
Senatorul democrat Jack Reed, membru în Comisia pentru Servicii Armate a Senatului SUA, a precizat într-o declarație de presă: „Nepăsarea arătată de cabinetul președintelui Trump este uimitoare și periculoasă”.
„Dacă este adevărată, această poveste reprezintă unul dintre cele mai grave eșecuri ale securității operaționale și ale bunului simț pe care le-am văzut vreodată”, a mai arătat Reed. „Operațiunile militare trebuie gestionate cu cea mai mare discreție, folosind linii de comunicare aprobate și sigure, deoarece este vorba despre viețile americanilor”.
Alți congresmeni democrați și-au exprimat consternarea și au solicitat investigații siplimentare.
Liderul minorității democrate din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, a numit incidentul „nesăbuit, iresponsabil și periculos”.
„Acești oameni sunt incredibil de necalificați, iresponsabili și pun în pericol securitatea națională a Statelor Unite”, a spus el despre administrația lui Donald Trump.
„Toată această administrație Trump este plină de lachei și de prieteni incompetenți”, a adăugat el. „Voi sublinia faptul că secretarul apărării prezent în acel „lanț” de discuții trebuie să fie cea mai necalificată persoană care a condus vreodată Pentagonul. Gândiți-vă la asta”.
Într-o declarație făcută mai târziu luni, Jeffries a reluat criticile la adresa secretarului apărării: „Este încă un exemplu fără precedent că națiunea noastră este din ce în ce mai periculoasă din cauza promovării în funcții înalte a unor persoane nesăbuite și mediocre, inclusiv a secretarului apărării”.
Liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, i-a îndemnat pe liderul majorității din Senat, John Thune, și pe republicanii din Senat să colaboreze cu democrații pentru o „anchetă completă” asupra incidentului.
„Domnule președinte, aceasta este una dintre cele mai uimitoare încălcări ale informațiilor militare despre care am citit de foarte, foarte mulți ani”, a declarat Schumer în plenul Senatului. „Acest tip de nepăsare este modul în care oamenii sunt uciși. Așa dușmanii noștri pot profita de noi. Este modul în care securitatea noastră națională este pusă în pericol”.
Senatorul de Illinois Tammy Duckworth, locotenent-colonel în rezervă, a postat pe X: Pete Hegseth, cel mai necalificat Secretar al Apărării din istorie, își demonstrează incompetența divulgând literalmente planuri de război clasificate în chat-ul de grup... Hegseth și Trump ne fac țara mai puțin sigură”.
„Fiecare dintre responsabilii din acest grup a încălcat legea”, a comentat un alt senator democrat, Chris Coons. „Nu putem avea încredere în nimeni din acest Guvern pentru a-i proteja pe americani”, denunţă el.
”Idioţii ăştia ne vor omorî pe toţi”, a acuzat și democratul Robert Garcia, fost primar al orașului Long Beach, ales în Camera Reprezentanților din partea statului California în 2023.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a minimalizat însă incidentul, spunând: „Administrația se ocupă de cele întâmplate. Aparent, un număr de telefon a ajuns din greșeală în acel grup. Vor urmări acest lucru și se vor asigura că nu se va mai repeta”.
Întrebat dacă purtarea unei astfel de discuții pe o aplicație terță a fost iresponsabilă, Johnson a răspuns: „Nu am de gând să calific în vreun fel ce s-a întâmplat. Cred că administrația a recunoscut că a fost o greșeală, vor mări vigilența și se vor asigura că nu se va mai întâmpla. Nu știu ce altceva se mai poate spune”. Johnson a adăugat că nu crede că Waltz sau Hegseth ar trebui să fie sancționați în vreun fel.
Reacția lui Hegseth când a fost întrebat despre dezvăluirile publicate de The Atlantic: