Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat recent că țara sa nu va mai respecta actul juridic al Uniunii Europene care permite returnarea solicitanților de azil în statul membru în care au depus prima cerere de protecție.
Măsură nerespectării Regulamentului Dublin a venit pe fondul dublării expulzărilor imigranților din Polonia pentru încălcarea legii, în primele două luni ale anului 2025, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Comisia Europeană a răspuns acțiunilor Poloniei reamintindu-i că "toate statele membre sunt obligate să respecte pe deplin normele actuale privind azilul".
Regulamentul Dublin, intrat în vigoare în 1997, prevede că primul stat membru în care un solicitant de azil depune o cerere de protecție este responsabil ulterior pentru prelucrarea cererii respective. În cazul în care solicitantul de azil se mută ulterior într-un alt stat membru în timp ce cererea sa este încă în curs de procesare, această a doua țară îl poate returna primului stat membru.
Germania a trimis anual înapoi mii de migranți care nu aveau dreptul legal de a se afla în Germania, odată cu reintroducerea controalelor la frontiera sa cu Polonia în anul 2023, respectiv separat alte sute de migranți care solicitaseră inițial azil în Polonia.
Tusk a comunicat însă vineri că dorește să pună capăt acestor returnări.
"Știm foarte bine că există un acord privind așa-numita readmisie între Polonia și Germania", a spus Tusk.
"În plus, există așa-numitul sistem Dublin, adică obligațiile asumate prin tratat de țările europene conform cărora, dacă cineva se înregistrează ca solicitant de azil și apoi călătorește într-o altă țară, acea altă țară are dreptul să îl întoarcă", a completat Tusk.
"I-am informat pe partenerii mei germani că din cauza presiunii migrației, din cauza numărului mare de refugiați din Ucraina, din cauza problemei de la frontiera estică, Polonia nu va pune în aplicare aceste puncte ale tratatului. Nu vom accepta migranți din alte țări europene. Dacă nu toată lumea ne înțelege, atunci, ca să fiu sincer, nu voi plânge din cauza asta. Polonia poartă deja suficiente poveri legate de război pe umerii săi (războiul din Ucraina) pentru ca cineva să îndrăznească să adauge alte poveri", a mai zis premierul Poloniei.
De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă, sute de persoane au protestat la frontiera germano-poloneză împotriva deportărilor de migranți și solicitanți de azil din Germania către Polonia. Organizatorul evenimentului a avertizat că "UE și Germania doresc să distrugă națiunea poloneză" prin utilizarea migranților ca parte a unui "război hibrid împotriva Poloniei". Protestul a beneficiat de sprijinul principalului partid de opoziție național-conservator din Polonia, Lege și Justiție (PiS), iar candidatul partidului la președinție le-a "mulțumit patrioților polonezi" pentru "paza frontierei", despre care a afirmat că a fost lăsată neprotejată de guvern. (sursa: Notes from Poland)