The Telegraph: Armata Marii Britanii respinge planul actual de trimitere de trupe în Ucraina și îl cataloghează drept "teatru politic"


  • ACP
  • Mar 24, 2025 15:34
  • 653
The Telegraph: Armata Marii Britanii respinge planul actual de trimitere de trupe în Ucraina și îl cataloghează drept "teatru politic"

Armata britanică a respins planul premierului Keir Starmer de a trimite curând un contingent de menținere a păcii în Ucraina, ca parte a unei "coaliții a voinței", conform publicației The Telegraph, care citează surse militare de rang înalt.

Starmer a propus inițiativa de menținere a păcii la începutul acestei luni, susținând că mai multe țări sunt pregătite să pună în aplicare un posibil acord de pace, dar nu au fost prezentate detalii concrete cu privire la trupele și echipamentele care ar urma să fie trimise în Ucraina.  

Însă, o sursă de rang înalt din armata britanică a declarat că nu este "nici pe departe posibil" ca un plan de sprijin pentru Ucraina să fie elaborat până la data Sfintelor Paști, înaintea căreia Casa Albă s-a angajat să negocieze un acord de pace între Rusia și Ucraina.  

Sursa a declarat că "nu există o stare finală militară definită sau ipoteze de planificare militară-strategică".

"Totul este teatru politic", a completat sursa.

"Starmer s-a grăbit vorbind despre trupe la sol, înainte de a ști despre ce vorbește, motiv pentru care auzim mai puțin despre asta acum și mai mult despre avioane și nave care sunt mai ușor de trimis și nu au nevoie de baze în Ucraina", a mai zis sursa.  

În cursul săptămânii trecute, presa britanică a relatat că avioanele de vânătoare ale Royal Air Force (RAF) ar urma să supravegheze cerul Ucrainei, dar s-a sugerat că avioanele britanice ar avea doar rolul de a asigura acoperirea aeriană a trupelor aflate la sol, deși numărul de trupe care ar putea fi trimise, dacă este cazul, nu a fost clarificat.

Deocamdată, a relatat The Telegraph, nici rușii, nici americanii nu susțin coaliția condusă de Marea Britanie. Sursa publicației britanice a avertizat că discuțiile coaliției sunt complicate de faptul că "nimeni nu știe care este misiunea". 

"Există aproximativ 700.000 de ruși în și în jurul Ucrainei și peste un milion de ucraineni sub arme", a spus sursa. 

"Ce ar trebui să facă o forță internațională de 10.000 de oameni cu baza în vestul țării, la peste 400 km de linia frontului? Nici măcar nu se poate proteja pe sine. Care este misiunea sa? Care e legitimitatea sa? Care sunt regulile de angajare? Cum este comandată, aprovizionată și adăpostită? Pentru cât timp se află acolo și de ce? Nimeni nu știe", a mai precizat sursa. 

Fostul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace, a criticat "bâlbâielile coaliției". 

"Întrebarea pentru Europa și Marea Britanie este dacă sunt hotărâte", a declarat Wallace pentru The Telegraph. 

"Putin adulmecă că nu sunt, motiv pentru care nu ne ia în serios. Până când acest lucru nu se va schimba, nimic nu se va schimba pe câmpul de luptă", a mai spus Wallace. 

Pe de altă parte, o alta sursă de rang înalt din armata britanică a declarat că, deși era încrezătoare că armata va fi capabilă să planifice ceva care să funcționeze în termenul stabilit de președintele Trump, până la Paște, coaliția a fost mai mult despre "galvanizarea semnalizării politice a angajamentului nostru durabil față de securitatea Ucrainei". 

Sursa a adăugat că discuțiile privind furnizarea de acoperire aeriană de către RAF a fost cea mai "credibilă" parte a discuțiilor din cadrul coaliției.  

Însă, "cel mai bun lucru pe care îl putem face este să îi echipăm pe ucraineni pentru descurajare și apărare", a spus militarul de rang înalt pentru The Telegraph. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.