Polonia are în plan să folosească până la un milion de mine antipersonal pentru întărirea frontierelor sale cu Rusia și Belarus. Din acest motiv, Polonia intenționează să se retragă din Convenția de la Ottawa, care interzice minele antipersonal.
Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct al Apărării, Paweł Bejda, care a precizat că minele vor fi fabricate în mare parte de producătorul de armament de stat PGZ, care va fi implicat într-un efort de a produce "câteva sute de mii, putem spune un milion" de mine antipersonal, iar acest lucru va dura aproximativ opt sau nouă luni. Producția de mine va fi însă întreprinsă și de alte companii de apărare de stat și private, ca demers ce vizează sporirea potențialului de producție internă.
În cursul zilei de marți, Bejda declarase pentru site-ul de știri RMF24 că țara sa nu deține în prezent, deocamdată, minele antipersonal, dar le va produce și folosi pentru întărirea apărării în cadrul proiectului "Scutul Estic" al Varșoviei, care presupune consolidarea secțiunii Poloniei din flancul estic al NATO.
Ministrul Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a menționat că retragerea din Convenția de la Ottawa va trebui să fie aprobată de cabinetul, parlamentul și președintele țării și să se încheie cu o notificare adresată Organizației Națiunilor Unite. Ulterior, procedura ar putea dura aproximativ șase luni, a raportat site-ul Defense News.
Paweł Bejda a afirmat că Polonia nu a avut "de ales" decât să se retragă din convenție, deoarece țara sa se confruntă cu o "amenințare foarte reală și foarte gravă" la frontierele sale cu Belarus și Rusia.
Și statele baltice au anunțat că intenționează să se retragă din Convenția de la Ottawa, pentru a putea să reînceapă să stocheze mine. (sursa: AICI)