Cu 2 luni înaintea prezidențialelor din Polonia, candidații forțelor de opoziție adoptă, din ce în ce mai clar, o poziție critică față de Ucraina


  • ACP
  • Mar 19, 2025 19:19
  • 1189
Cu 2 luni înaintea prezidențialelor din Polonia, candidații forțelor de opoziție adoptă, din ce în ce mai clar, o poziție critică față de Ucraina

Candidații principalelor partide de opoziție din Polonia au devenit din ce în ce mai critici față de Ucraina și de conducerea acesteia înaintea alegerilor prezidențiale care vor avea loc în luna mai, fapt care provoacă o mare îngrijorare la Kiev.  

Primul, istoricul Karol Nawrocki, care se situează pe locul 2 în sondaje cu scorul de 24%, este candidatul partidului conservator Lege și Justiție, care a condus Guvernul din 2015 până în 2023.

Al doilea, Slawomir Mentzen, este unul dintre liderii coaliției extremiste Konfederacja și figurează cu un scor de 19% în sondaje. 

Aceștia vor concura cu un fervent susținător al Ucrainei, primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, care e susținut de principala formațiune politică de guvernământ, Platforma Civică, condusă de premierul Donald Tusk. Chiar dacă e deocamdată favoritul alegătorilor polonezi, cu o cotă de aproximativ 35%, Trzaskowski va trebui să facă față unui al doilea tur al alegerilor, conform calculelor, unde va lupta împotriva unuia dintre cei doi candidați menționați, care va aduna probabil o mare parte și din voturile celuilalt.  

Pe fondul schimbării treptate a sentimentelor polonezilor față de Ucraina, chiar și Trzaskowski a declarat că e nevoie de "o conversație sinceră despre cum ar trebui ucrainenii să ia în serios sensibilitatea noastră la problemele istorice, de o conversație sinceră despre negocierile privind aderarea Ucrainei la UE". Dar tot el a declarat că "sprijinul militar pentru Ucraina este în interesul național al Poloniei" deoarece "ucrainenii luptă pentru libertatea noastră".

Primul candidat al forțelor de opoziție, Karol Nawrocki, promite că sprijinul Poloniei pentru Kiev va continua dacă va fi ales, dar a semnalat că dorește să vadă mai multă recunoștință pentru asistența oferită armatei ucrainene și refugiaților. El a declarat, de asemenea, că Ucraina nu va putea intra în NATO sau în UE fără să rezolve problema masacrelor săvârșite de ucraineni împotriva polonezilor de la Volyn în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, un sentiment împărtășit de mai mulți politicieni polonezi din toate partidele.

"Astăzi, nu văd Ucraina în nicio structură - nici în Uniunea Europeană, nici în NATO - până când aceste importante probleme civilizaționale nu sunt rezolvate", a declarat Nawrocki în cursul lunii ianuarie.

Unele dintre cele mai dure comentarii ale lui Nawrocki l-au vizat personal pe președintele Volodimir Zelenski după discuția aprinsă cu Trump din Biroul Oval, când aproape toți politicienii europeni s-au grăbit să îl susțină pe președintele ucrainean.  

Nawrocki, precum și restul partidului său, PiS, l-au susținut în schimb pe președintele Trump. Nawrocki a spus chiar că pauza ulterioară a sprijinului militar american a fost "rezultatul lipsei de recunoștință și al lipsei de capacitate a președintelui Zelenski de a conduce politica internațională".  

Celălalt candidat al opoziției, Slawomir Mentzen, în vârstă de 38 de ani, devenit unul dintre cei mai populari politicieni extremiști din Polonia atât prin utilizarea rețelei sociale TikTok, cât prin și campania sa publică, are o poziție mai tranzacțională față de Ucraina.  

"Este profitabil pentru noi ca Ucraina să se apere împotriva Rusiei, motiv pentru care polonezii ajută Ucraina", a declarat Mentzen pentru Polsat. 

"Nu din simpatie, ci pentru că este pur și simplu profitabil pentru noi", a completat Mentzen.

Dar tot el a declarat: "Trimitem arme Ucrainei, trimitem bani, trimitem beneficii sociale, oferim tratament medical gratuit în Polonia ucrainenilor care nici măcar nu au asigurare medicală, în timp ce polonezii trebuie să plătească. În schimb primim calomnii, ne insultă și nu arată absolut nicio recunoștință".  

Este clar că toate declarațiile neprietenoase față de Ucraina și ucraineni sunt mai degrabă parte a discursului electoral al opoziției, care țintește numărul din ce în ce mai mare al polonezilor a căror simpatie față de țara invadată de ruși a început să se piardă odată cu trecerea timpului. Polonezii au devenit în ultimul an mai sceptici față de Ucraina și față de refugiații ucraineni, ajungându-se ca numai 49% dintre polonezi să fie în favoarea continuării sprijinului militar pentru Ucraina și doar 40% în favoarea susținerii asistenței pentru refugiați, potrivit unui sondaj comandat de Centrul Mieroszewski și publicat în luna februarie. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.