Raport: Ucrainenii au adus PROFIT bugetelor de stat ale Poloniei și Cehiei / Datele care reflectă beneficiile integrării ucrainenilor în societate


Raport: Ucrainenii au adus PROFIT bugetelor de stat ale Poloniei și Cehiei / Datele care reflectă beneficiile integrării ucrainenilor în societate

Ucrainenii aduc un plus bugetului statului polonez, contribuția lor depășind cuantumul beneficiilor pe care le primesc, a concluzionat un raport al Băncii Naționale de Dezvoltare a Poloniei. O situație similară este raportată și la nivelul Cehiei. 

Aportul adus de ucraineni în Polonia

Raportul prezentat pe 15 martie 2025 de siteul Notes from Poland a indicat faptul că ucrainenii - care sunt în număr de aproximativ 1,5 milioane în Polonia, ceea ce îi face de departe cel mai mare grup de imigranți din această țară - contribuie într-un cuantum aflat în intervalul de 0,5%-2,4% la creșterea anuală a PIB-ului Poloniei.

Aceste dezvăluiri au venit în contextul în care imigranții ucraineni au devenit subiect de campanie prezidențială în perspectiva alegerilor ce se vor desfășura în luna mai în Polonia. O parte dintre candidați susțin că ucrainenii primesc mai multe beneficii în comparație cu cuantumul impozitelor pe care ei le plătesc. De asemenea, candidații solicită ca ucrainenilor să le fie limitate beneficiile.

"Analizele efectuate (...) indică faptul că prezența migranților din Ucraina are un impact pozitiv asupra PIB-ului Poloniei, a pieței muncii și a situației bugetare", a precizat Mateusz Walewski, economistul șef al Băncii Naționale de Dezvoltare. 

Studiul bancar a constatat că ucrainenii - care reprezintă aproximativ 5% din numărul angajaților din Polonia - au contribuit anul trecut la bugetul de stat polonez cu aproximativ 15,1 miliarde de zloți (3,6 miliarde de euro), prin impozite și contribuții la asigurările sociale. În paralel, ei au primit aproximativ 2,8 miliarde de zloți din principalul program de alocații pentru copii din Polonia, cunoscut sub numele de "800+".

"Deși programul '800+' nu este singura formă de sprijin social disponibilă pentru migranții ucraineni, datele sugerează că aceștia contribuie în continuare la bugetul polonez mai mult decât primesc", a subliniat Banca Națională de Dezvoltare a Poloniei. 

De exemplu, banca notează că în anul 2023 - atunci când Polonia găzduia mai mulți refugiați ucraineni decât în prezent - aproximativ 828 de milioane de zloți au fost bugetați pentru ca ucrainenilor să le fie furnizată asistență medicală prin intermediul fondului de sănătate de stat.

"Balanța costurilor și beneficiilor fiscale legate de afluxul de migranți ucraineni în Polonia pare să confirme concluziile unor studii academice anterioare conform cărora un aflux de migranți are în general un impact pozitiv sau, în cel mai rău caz, neutru", a transmis Banca Națională de Dezvoltare a Poloniei. 

Pe de altă parte, banca a notat că situația demografică a Poloniei - cu o populație îmbătrânită și în scădere  - "sugerează că Polonia va avea nevoie de mult mai mulți migranți în următorii ani decât numărul actual de cetățeni ucraineni".

"Pentru a maximiza impactul pozitiv al migrației din Ucraina asupra economiei poloneze, este esențial să încurajăm migranții să rămână în Polonia", a adăugat instituția bancară. În 2023, Instituția de Asigurări Sociale din Polonia a constatat că țara trebuie să atragă două milioane de lucrători imigranți în următorul deceniu.

Pe lângă contribuția lor la piața muncii, ucrainenii cresc PIB-ul Poloniei și prin sporirea cererii în calitate de consumatori, respectiv prin comerțul cu Ucraina, a informat banca de dezvoltare. Cu toate acestea, ucrainenii trimit o parte din bani înapoi în Ucraina, dar astfel de transferuri sunt în continuare la o scară "relativ mică", a completat instituția bancară. 

Polonia a cunoscut în ultimii ani niveluri de imigrație fără precedent în istoria țării și printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Însă, clasa politică a adoptat atitudini împotriva migrației în ultima vreme, Guvernul actual conturând recent o nouă strategie de a diminua semnificativ migrația.

Totodată, prezidențiabilul extremist Sławomir Mentzen a susținut în repetate rânduri, în ciuda dovezilor contrare, că Polonia "cheltuiește mult mai mult pe bunăstarea ucrainenilor decât taxele pe care aceștia le plătesc aici".

Karol Nawrocki - un alt candidat cu șanse la alegerile prezidențiale din mai, susținut de partidul de opoziție Lege și Justiție - a avertizat că ucrainenii provoacă probleme sistemului de sănătate și a declarat că "nu ar trebui să trăiască mai bine în Polonia decât polonezii".

Între timp, Rafał Trzaskowski - candidatul favorit pentru câștigarea prezidențialelor și care beneficiază de susținerea coaliției de guvernare - a cerut ca programul "800+" să fie acordat doar părinților ucraineni care lucrează.

Raportul bancar a constatat, totuși, că rata de angajare a refugiaților ucraineni - situată între 53% și 71% - a fost mai mică decât în cazul migranților economici care au venit în Polonia din Ucraina înainte de război și a căror rată de angajare este de peste 90%. Prin comparație, rata de angajare în Polonia e, per ansamblu, de 56,9%.

"O mare parte a migranților ucraineni încă ocupă locuri de muncă necalificate, adesea sub nivelul educației și competențelor lor", a precizat Walewski. Acesta a adăugat că îmbunătățirea accesului la locuri de muncă calificate, precum și la programe de educație și formare, ar fi crucială pentru asigurarea contribuției economice pe termen lung a migranților ucraineni.

Studiul a respins, de asemenea, afirmațiile potrivit cărora imigranții ucraineni au dus la creșterea semnificativă a prețurilor imobiliarelor în Polonia.

"Deși a existat într-adevăr o creștere pe termen scurt a prețurilor de închiriere imediat după izbucnirea războiului din Ucraina, pe termen lung migrația nu este principalul factor care afectează piața imobiliară. În cele din urmă, inflația și disponibilitatea creditelor au un impact mai mare asupra prețurilor", a punctat studiul. 

Aportul adus de ucraineni în Cehia

Un articol publicat de siteul United24 în luna septembrie a anului 2024 puncta faptul că Republica Cehă a avut de câștigat de pe urma refugiaților ucraineni. Datele au fost prezentate de Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale al Cehiei. 

În prima jumătate a anului 2024, Cehia a ieșit pe profit cu 4,4 miliarde de coroane (aproximativ 193,2 milioane de dolari) datorită impozitelor plătite de refugiații ucraineni.

În prima jumătate a anului 2024, costurile pentru sprijinirea refugiaților s-au ridicat la 7,3 miliarde de coroane (aproximativ 319,4 milioane de dolari), în timp ce veniturile furnizate de aceștia la buget au totalizat 11,7 miliarde de coroane (aproximativ 512,6 milioane de dolari). Asta a dus la un excedent bugetar de 4,4 miliarde de coroane (aproximativ 193,2 milioane de dolari). 

În acest sens, Ministerul Ceh al Muncii și Afacerilor Sociale a confirmat că refugiații au un impact pozitiv asupra bugetului țării.

În plus, aproximativ 118.000 de ucraineni sunt angajați în Republica Cehă, contribuind la soluționarea problemei reprezentate de penuria de forță de muncă. Cercetările arată că 30% dintre ucraineni dețin mai mult de un loc de muncă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.