Fostul președinte georgian Mikheil Saakashvili a fost condamnat la 9 ani închisoare. Reacția opoziției politice din Georgia


  • ACP
  • Mar 12, 2025 12:42
  • 516
Fostul președinte georgian Mikheil Saakashvili a fost condamnat la 9 ani închisoare. Reacția opoziției politice din Georgia

Fostul președinte al Georgiei, Mikheil Saakashvili, a fost condamnat miercuri la nouă ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de cheltuirea necorespunzătoare a unor sume mari din fondurile statului.  

El a mai fost acuzat și în 2018, iar apoi condamnat în contumacie la șase ani de închisoare pentru abuz de putere, apoi arestat la întoarcerea sa în Georgia în 2021, astfel că noua hotărâre îi prelungește pedeapsa până în 2030.  

Acum a fost acuzat că a cheltuit în mod necorespunzător aproximativ 3,2 milioane dolari din fondurile Serviciului Special de Protecție a Statului, în timpul mandatului său, din 2009 până în 2012, pentru cheltuieli personale care ar fi inclus sejururi în hoteluri de lux și spauri, vizite la clinici cosmetice și achiziții de îmbrăcăminte. Cazul a adâncit și mai mult tensiunile politice deja foarte mari din Georgia, grupurile de opoziție mobilizându-se în sprijinul lui Saakashvili și al aliaților săi.

Opoziția politică din Georgia spune că acest caz este clar motivat politic. 

"Regimul se teme foarte mult de Mikheil Saakashvili, ca principală figură a opoziției. Face totul pentru a se asigura că Mikheil Saakashvili rămâne după gratii", a declarat Petre Tsiskarishvili, secretarul general al Mișcării Naționale Unite.  

În 2023 Saakashvili declara pentru presă, din spital, că este încarcerat de un regim care se folosește de captivitatea  lui "ca de un act de loialitate față de Vladimir Putin."

Fostul lider georgian Mikheil Saakashvili are și cetățenie ucraineană și a fost guvernator al regiunii ucrainene Odesa în 2015. Saakașvili a renunțat la cetățenia sa georgiană atunci când a preluat funcția de guvernator în Ucraina, dar după ce a deținut această funcție mai bine de un an s-a alăturat opoziției, conducând mitinguri anticorupție împotriva fostului său aliat, președintele de atunci Poroshenko. El a fost apoi deportat din Ucraina în februarie 2018 și i s-a interzis să intre în țară timp de trei ani.

La întoarcerea sa din Ucraina, Saakashvili, care fusese deja condamnat în contumacie în 2018 la mai mulți ani de închisoare pentru abuz de putere, a fost arestat și este închis de atunci. După mai multe luni de greva foamei, fostul președinte a fost transferat la un spital, unde este tratat în continuare.

În 2023, președintele ucrainean Volodimir Zelenski declara următoarele: "În acest moment, Rusia îl ucide pe cetățeanul ucrainean Mykhailo Saakashvili în mâinile autorităților georgiene". 

"Am cerut în mod repetat oficialilor de la Tbilisi să oprească acest abuz și să fie de acord cu întoarcerea lui Saakashvili în Ucraina. Partenerii noștri, în coordonare cu Ucraina, au oferit, la rândul lor, diverse opțiuni de salvare", mai spunea Zelenski. 

Dar Saakashvili se confruntă cu alte două procese în curs, în Georgia. Unul din cazuri acoperă mai multe incidente din 2007, inclusiv dispersarea protestelor antiguvernamentale din data de 7 noiembrie, raidul și "confiscarea" televiziunii Imedi TV și preluarea activelor deținute la acea vreme de magnatul Badri Patarkatsishvili. Cealaltă implică acuzații penale pentru trecerea ilegală a frontierei la întoarcerea în Georgia, în anul 2021. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.