Mai multe sute de manifestanți au început, în cursul nopții de luni spre marți, să blocheze posturile publice de televiziune și radio sârbe (RTS) pentru a protesta față de modul în care mișcarea studențească împotriva corupției este denigrată în cadrul programelor de știri.
„Serbia a devenit prima țară care răspunde dezinformării de la posturile de televiziune printr-o blocadă asupra clădirii postului de televiziune! Și a organizat blocada în doar 20 de minute, după ultima minciună difuzată de televiziunea națională din Serbia”, a scris pe contul său de X avocatul și politicianul sârb Čedomir Stojković, un militant vocal pentru aderarea Serbiei la NATO și UE.
Într-o altă postare, Stojković reclamă faptul că regimul pro-rus de la Belgrad pare că beneficiază de susținerea lui Elon Musk: „În Serbia, guvernul este coordonat cu rețeaua X a lui Elon Musk și reușește să șteargă înregistrările video care arată cum poliția îi agresează pe protestatari pentru a preveni proteste mai ample”. Mai multe detalii pe contul de X al lui Stojković.
Blocada sediilor RTS din Belgrad a început cu puțin înainte de miezul nopții (23:00 GMT), declanșată de o întrebare a unui jurnalist adresată președintelui Aleksandar Vucic, scrie agerpres.ro care citează agenții de presă internaționale.
Prezentatorul a folosit termenul „hoardă” cu referire la studenții care protestează de mai bine de aproape patru luni, manifestațiile fiind inițial determinate de prăbușirea acoperișului gării de a Novi Sad, accident soldat cu 15 morți în noiembrie, dar și de suspiciunea că autoritățile ar intenționa mușamalizarea cazului.
Ulterior, protestele au devenit uriașe manifestații anti-corupție continuând vreme de peste 100 de zile chiar dacă premierul Milos Vucevic şi doi miniştri şi-au dat demisia, iar procurorii au pus sub acuzare 13 persoane în legătură cu dezastrul de la gară.
Luni noapte, manifestanții au împiedicat angajații posturile publice de radio și televiziune să intre în clădire, permițând doar ieșirile. VIDEO la finalul textului!
În urma ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine, un polițist a fost rănit, a indicat Ministerul de Interne într-un comunicat, precizând că forțele de ordine nu vor interveni împotriva manifestanților care blochează accesul 'decât în cazul invadării violente a instituțiilor publice și a RTS'.
Radio-televiziunea națională sârbă, acuzată de părtinire, a fost deja ținta manifestațiilor conduse de studenți în ultimele luni.
Grupurile de studenți au lansat, în același timp, un nou apel pentru o mobilizare masivă în data de 15 martie, la Belgrad, Protestele lor continuă să se bucure de un sprijin public larg, conform sondajelor independente. În perioada premergătoare demonstrației, organizatorii protestelor i-au îndemnat oamenii să formeze comitete populare auto-organizate ca răspuns la ceea ce descriu drept o criză a democrației reprezentative. „Puterea mișcărilor studențești este generată de democrația directă (participativă), care, spre deosebire de democrația reprezentativă, nu este vulnerabilă la manipulare și corupție”, au precizat studenții.
De subliniat faptul că mișcarea de protest a rămas independentă de partidele politice, o poziție care a ajutat-o să se conecteze extraordinar cu populația deziluzionată de modul în care partidele și-au tratat electoratul în ultimii ani, a declarat sociologul Vladimir Simović pentru Nedeljne informativne novine (NIN). Deși impactul final al mișcării rămâne incert, Simović a remarcat: „A revenit sentimentul că oamenii obișnuiți pot fi protagoniști politici, că soarta noastră nu este doar în mâinile unor politicieni aleși periodic, care ne ignoră între alegeri și care nu ne întreabă nimic despre lucrurile care ne afectează în mod direct viața”.
Pe 1 noiembrie, 15 persoane, dintre care doi copii, au murit când o parte din acoperișul din beton s-a prăbușit la gara din Novi Sad (nord), la scurt timp după ce încheierea lucrărilor de renovare la clădire care au durat trei ani.
Tragedia a reaprins mânia care clocotea în țară din cauza corupției și a presupusei lipse de control în realizarea marilor proiecte de construcții.
Vucic a oscilat între apeluri la negocieri cu studenții și acuzații conform cărora Serbia se confruntă cu o „tentativă de revoluție de culoare” orchestrată de „agenți străini” din „țări occidentale”, vechea placă folosită de regimurile totalitare pentru a denigra protestele.
„Nu pe mine vor ei să mă distrugă. Ei vor să distrugă Serbia", a declarat Vucic recent.
Mai jos, imagini surprinse în timpul unui incident în Parlamentul de la Belgrad când opoziția a aprins fumigene, reclamând că ședința este ilegală (ordinea de zi a fost contestată de opozanți). Parlamentul ar fi trebuit să adopte o lege privind creșterea de fonduri pentru universități și să ia act de demisia premierului Milos Vucevic. Detalii AICI.