Adevărul este că așa-zisa “pace de nobel” dorită de președintele SUA, Donald Trump, în Ucraina, este doar o stare de acalmie amăgitoare, un repaus al armatei rusești invadatoare pentru a-și “linge rănile” și a se pregăti pentru continuarea genocidului devastator împotriva poporului ucrainean.
Dincolo de avantajele tactice de război ale armatei ruse răsărite dintr-o eventuală pace aparentă impusă Ucrainei, acest armistițiu NU pune punct acestui război de cotropire pe scară largă care durează de 3 ani, și nici războiului ideologic rusesc care durează de peste 10 ani.
În primul rând, așa-zisa pace a lui Trump nu mai face nicio distincție dintre victimă, Ucraina, și agresor, Federația Rusă. Se dorește scoaterea Rusiei din orice câmp al răspunderii legale pentru genocidul comis împotriva poporului ucrainean. Astfel, în opinia lui Trump, nu este nicio problemă dacă Rusia va fi desculpată de orice răspundere pentru sutele de mii de morți, pentru satele și orașele ucrainene rase de pe fața pământului, pentru Bucha, Hostomel, Borodianka, Mariupol și lista crimelor în masă poate continua, fiind foarte lungă și mânjită cu sânge ucrainean nevinovat.
Asta ar presupune și faptul că Rusia nu va fi obligată să achite Ucrainei nimic pentru pagubele materiale cauzate. De cealaltă parte, Ucraina, fără să primească garanții de securitate, ar fi lăsată descoperită și extrem de vulnerabilă, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, pentru o nouă agresiune de genocid și ocupație rusească.
În plus, în timp ce expansionismului rusesc nu îi este pusă vreo stavilă, nici Ucraina nu ar primi, fiți convinși, asigurări din partea Rusiei privind respectarea sau garantarea drepturilor, spre exemplu identitar-lingvistice, ale ucrainenilor din teritoriile ocupate temporar. De fapt, acum, din discursul ruso-american lipsește cu desăvârșire termenul de “ucraineni” cu referire la teritoriile ucrainene ocupate.
Ucrainenii din ocupația rusă reprezintă un subiect extrem de sensibil pentru Ucraina, la fel de sensibil ca integritatea teritorială a țării, și nu întâmplător șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, vorbește permanent despre acest aspect. Așadar, iată ce presupune pacea lui Trump: o cale liberă pentru Rusia pentru a declanșa cel de-al doilea război ruso-ucrainean cu scopul de a ocupa ce a mai rămas liber și neocupat din Donețk, Zaporojie și Herson, și asta în cel mai optimist scenariu.
Între timp, propagandiștii ruși, “mari doritori de pace”, nu mai ascund intențiile stăpânilor de la Kremlin. Aceștia vorbesc deja despre orașe și regiuni ucrainene precum Odesa, Harkiv sau Nikolaev ca fiind niște “oblasturi rusești” aflate sub “ocupația armatei ucrainene” (detalii AICI).