Macron s-a adresat ieri naţiunii franceze şi a spus printre altele că Rusia s-a amestecat în alegerile din R.Moldova și România pentru a se întreba apoi (citez din memorie) dacă mai e cineva sigur că Rusia se va opri după Ucraina, şi că nu va ataca altă ţară (alte ţări). Din raţiuni diplomatice nu a menționat faptul că această situație neașteptată este efectul schimbării radicale de atitudine a Casei Albe, care brusc, din principala aliată a Europei, s-a tranformat în principalul duşman. Scopul dezvăluit de atitudinile tot mai belicoase ale Kremlinului şi Casei Albe este destrămarea Europei, aducerea ei într-o situație de subordonare pentru a exploata economic și politic Vechiul Continent. Trump reface scenariul Brexit, întoarce spatele Europei, în căutare de avantaje.
Pericolul de război este mai mare ca oricînd în perioada postbelică, cu deosebire după încetarea Războiului Rece, decembrie 1989, Malta. Trump ca şi Putin (gîndirea și intențiile lor coincid) au pornit un asalt fără precedent asupra Europei în contextul în care șeful Casei Albe a trădat Europa pentru că se teme de ea și o detestă. Neînțelegîndu-i valorile și nici istoria. Trump evident caută Pax Americana. Putin în schimb caută o nouă Yaltă în care să împartă lumea în sfere de influenţă dominate de ruşi. Mai cred că Putin visează la un nou acord al procentelor, cum au încheiat Stalin & Churchill în octombrie 1944 pe un şervețel, la Kremlin. Lumea multipolară către care ne îndreptăm aduce continuu alţi rivali la masa de joc. Este şi prea complexă atît pentru Kremlin cît și pentru Casa Albă. Cei doi poli sunt depăşiţi de amploarea problemelor. Casa Albă şi Kremlinul îşi doresc o lume simplificată, cu doar 2-3 jucători superbogați la masa de joc care să îşi împartă cărțile între ei.
Trump la întîlnirea cu Zelenski de vineri a tot vorbit despre cărţi de joc, spunîndu-i liderului ucrainian că nu are cărți bune ca să pretindă ceva, şi că se află într-o poziţie slabă... Argument de gambler, nu de şef de stat, nici de preşedintele celei mai mari democraţii din istorie. Întîmplător, cu această ocazie SUA lui Trump a pierdut steagul de campion al lumii libere, preferînd o cafteală la colţul strazii ca între golani.
PS. Cum se va termina şi cînd acest moment? Vom mai cunoaşte pacea? Sau ne vom încăiera, folosind inclusiv arsenalele nucleare. Încotro ne îndreptăm? Pacea pe care a o doreşte Trump nu este realmente o pace, nu va fi un compromis între părțile implicate. Va fi un diktat în care unul îşi impune toate condiţiile. Zelenski deja a păţit-o. Ucraina nu va avea pace, ci va suporta neputincioasă (încolţită de Rusia şi SUA ) un diktat, exact cum a păţit România la Viena, în 1940.