Un număr mare de ucraineni sunt convinși că țara lor va putea să continue lupta împotriva Rusiei și sunt pregătiți să continue rezistența, chiar dacă ajutorul american ar fi redus ori va înceta, conform datelor unui sondaj realizat pe 1 martie.
Rezultatele sondajului din cadrul unui studiu sociologic realizat de compania ucraineană Gradus Research arată că 46% dintre ucraineni sunt încrezători că Ucraina va putea continua lupta împotriva Rusiei dacă sprijinul SUA va fi oprit, în timp ce 36% cred că Ucraina nu va putea rezista agresiunii ruse în aceste condiții.
Atitudinea ucrainenilor față de Washington s-a schimbat după întâlnirea tensionată de la Casa Albă dintre președintele Trump și Zelenski, astfel că SUA a coborât pe locul 11 în lista țărilor pe care ucrainenii le consideră prietenoase, după ce s-a aflat în fruntea acestei liste de la începutul războiului. Acum SUA se află în a doua jumătate a listei, între România și Ungaria, doar 13% percepând SUA ca pe o țară prietenoasă, în timp ce 29% o consideră neprietenoasă. În ceea ce privește țara noastră, numai 16% dintre ucraineni o consideră prietenoasă și 7% neprietenoasă.
Primul loc în acest clasament este ocupat de Marea Britanie, pe locul al doilea se clasează țările baltice, iar apoi urmează Franța, Polonia și Germania.
Conform studiului, sprijinul pentru președintele Volodimir Zelenski în Ucraina a crescut și mai semnificativ - de la 23% în februarie, potrivit lui Gradus, la 49% în martie, în timp ce tot mai mulți ucraineni cred că nu ar trebui organizate alegeri din timpul războiului (58% față de 52% săptămâna trecută).
Surprinzător e faptul că 44% dintre ucraineni consideră că lucrurile din țară "merg în direcția cea bună", după ce, în februarie, această poziție a fost exprimată de 36%.
Totuși, studiul afirmă că ucrainenii încă speră că războiul se vă încheia până la sfârșitul anului 2025. Această cifră a crescut semnificativ la sfârșitul anului 2024 odată cu victoria președintelui Trump în alegerile din SUA și a rămas ridicată, dar așteptările privind sfârșitul războiului depind direct de contextul luptelor de pe front și de asistența partenerilor, mai afirmă studiul Gradus.