Fără sprijinul SUA, forțele ucrainene pot face față luptelor doar până în vară, la ritmul actual, după care vor rămâne fără capacitatea de a utiliza unele din cele mai avansate arme. Predicția a fost făcută de foști și actuali oficiali occidentali intervievați de Wall Street Journal, care au explicat că deși Ucraina se bazează foarte mult pe producția internă de obuze, Statele Unite furnizează sistemele ATACMS, Patriot, Starlink și altele, fără de care susținerea apărării va deveni foarte dificilă.
Încetarea sprijinului militar din partea SUA este cel mai pesimist scenariu, în care Ucraina ar avea nevoie de consolidarea propriei producții și obținerea unei cantități mai mari din partea țărilor europene, așa cum a afirmat un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt, sub rezerva anonimatului.
Fostul secretar adjunct pentru Afacerile de Securitate Internațională în Departamentul Apărării, Celeste Wallander, a declarat pentru publicația americană că Ucraina poate rezista cel puțin până la jumătatea anului, dat fiind faptul că a primit livrări importante din partea Statelor Unite înainte de inaugurarea președintelui Donald Trump.
În prezent se produce în Ucraina aproximativ 55% din echipamentul său militar, în timp ce livrările americane reprezintă aproximativ 20%, iar cele europene 25%, conform declarației unui oficial militar.
Ucraina produce 2,5 milioane de obuze de artilerie și mortiere pe an, iar țările UE au produs 1,4 milioane de obuze în 2024 și intenționează să producă 2 milioane în 2025.
Deși SUA au trimis aproximativ 3 milioane de obuze de artilerie de la începutul invaziei la scară largă, unele livrări din partea americanilor nu pot fi înlocuite prea curând.
Fără sistemele avansate de apărare aeriană precum Patriot, rachete balistice sol-sol, sisteme de sateliți Starlink și rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, livrate de Statele Unite, capacitatea forțelor ucrainene de a lovi la mare distanță și de a asigura apărarea Ucrainei va scădea semnificativ.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că nu vrea să își imagineze un scenariu în care Kievul pierde sprijinul Washingtonului.
"Va fi probabil foarte, foarte, foarte dificil. Și, desigur, în toate situațiile dificile ai o șansă. Dar noi vom avea puține șanse, puține șanse de a supraviețui fără sprijinul Statelor Unite", a zis Zelenski.
Amenințarea cu pierderea livrărilor de arme este cea mai puternică pârghie împotriva Kievului, conform declarației fostului ministru ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.
"Mai sunt încă șase luni până când vom începe să simțim cu adevărat lipsa de arme pe linia frontului", a menționat Kuleba. (sursa: AICI)