Kyivul a anunțat că discuțiile dintre SUA și Ucraina privind utilizarea resurselor naturale ucrainene sunt în "stadiul final", căci "aproape toate detaliile-cheie (au fost) finalizate".
Declarația a fost făcută de viceprim-ministra pentru integrare europeană și euroatlantică Olha Shtefanishna, în data de 24 februarie, cu toate că președintele Zelenski afirmase zilele trecute că nu semnează "ceva ce va fi plătit de 10 generații de ucraineni".
Acum se pare că a fost depășit impasul din primele faze ale discuțiilor, iar Shtefanisha a declarat că Guvernul se angajează să finalizeze rapid un acord cu partea americană "pentru a trece la semnarea sa".
Ea a lăudat discuțiile ca fiind "constructive", dar nu a furnizat niciun detaliu cu privire la negocieri sau la conținutul acordului.
Ultimul proiect de acord prezentat de Casa Albă solicita resurse naturale, inclusiv minerale esențiale, din Ucraina, în valoare de 500 de miliarde de dolari, pentru a recupera ajutorul american acordat Ucrainei. Partea americană propunea crearea unui fond de 500 de miliarde de dolari care să fie finanțat din veniturile din resursele naturale ale Ucrainei, dar Zelenski a răspuns pe 23 februarie că ajutoarele acordate de SUA nu sunt datorii pe care ucrainenii să le plătească ulterior.
Acest proiect a fost refuzat categoric de președintele Volodimir Zelenski, deoarece nu conținea nicio garanție de securitate pentru Ucraina, iar suma de 500 de miliarde de dolari depășește cu mult suma de 100 de miliarde de dolari oferită de Statele Unite ca subvenție, sub fostul președinte Joe Biden.
Propunerea inițială a Casei Albe ar fi vizat practic un interes de 50% în resursele naturale ale Ucrainei, inclusiv minerale critice, petrol și gaze, precum și infrastructură critică și porturi, dar Zelenski a declarat că Ucraina nu este pregătită să "împartă 50/50 fără să știe ce urmează". Mai mult, a afirmat Zelenski, Casa Albă propunea că Ucraina să returneze ajutorul viitor cu o dobândă de 1:2. "Pentru fiecare dolar american, Ucraina trebuie să returneze doi. În termeni simpli, asta înseamnă 100% din împrumut", a menționat Zelenski.
Astăzi însă, viceprim-ministra a precizat următoarele: "Sperăm ca atât liderii americani, cât și cei ucraineni ar putea semna și aproba (acordul) la Washington (cât mai curând posibil) pentru a demonstra angajamentul nostru pentru următoarele decenii". (sursa: Kyiv Independent)