Gurile Dunării


Gurile Dunării

Mare drag ar avea Vladimir Putin să acapareze Gurile Dunării, un vis al Rusiei, cînd generalul Suvorov (are un monument de mari dimensiuni lîngă Focșani) a poposit în zonă, să ne pacifice şi să înhaţe tot ce putea. În 1812 visul s-a îndeplinit. Kutuzov a rupt Basarabia din trupul Moldovei, cînd cu pacea de la București. Ar fi spus "O să le las românilor doar ochii, să aibă cu ce să plîngă". Frumos din partea lui, după ce fusese găzduit ca un trîntor în Hanul lui Manuc ani de zile. La plecare, plin de recunoştinţă, a luat cu japca Basarabia, teritoriul dintre Prut și Nistru. Acum e rîndul lui Putin să rîvnească la Moldova lu Maia Sandu. Dar mai cu osebire Putin vrea Gurile Dunarii. Tot trimite drone, face exerciţii de digitație. Ambiţiile imperiale ale Federației Ruse s-ar împlini. 

Donald Trump vrea să rămînă în istorie ca un pacificator, un aducător de pace, iubitor de oameni etc. Ne-a spus-o zilele astea, înduioşător. E ce crede Trump despre el însuși? Putin vrea în schimb să fie ca un ţar. Să adauge teritorii la marea Rusie. E ca un copil care se joaca cu cuburi pe covor. Dar scenariul lui favorit este cel executat în 1944, cînd Armata Roșie a ocupat România, iar Kremlinul a instalat la ordinul lui Stalin un guvern de marionete la București. Asta i-ar plăcea într-adevar kaghebistului Putin să se întîmple, dacă se poate chiar în 2025. Speră să-l duca de nas pe naivul Trump.

Un prim pas ar fi să fie retrase garanţiile de securitate dincolo de 1997, cînd NATO s-a lărgit şi a ajuns la graniţa de vest a Rusiei, spre groaza lui Putin. Invadarea Ucrainei îşi are explicaţia aici. Încă din 2022 rușii au adus în discuție chestiunea Gurilor Dunării pe canale diplomatice. Că nu îi doare gura. Între un pişcot şi o cupă şampanie, prosit, poţi produce şi o infamie... În ultimul timp, presiunea a crescut dincolo de limita suportabilulului. La Riad iar au găvărit pe acest subiect sensibil. Rușii vor România în sfera lor de influenţă, haraşo? Americanii, aflăm, s-ar fi opus, ceea ce trădează adevăratele lor intenţii, dincolo de belicoasele discursuri ale lui Trump, pe care l-au cam lăsat nervii. E un fel de baron Munchaussen, cu tot felul de viziuni, populate de minciuni. 

Ce trebuie întrebat la Casa Albă este dacă americanii plănuiesc realmente să părăsească Europa sau e doar o ameninţare tactică pentru a-i face să cedeze mai mult la negocieri, economic mai ales. Bref, daraghia druzia, este un bluf!!! Ne vinde Trump lui Putin? Bună întrebare. Mai ales că nimeni nu poate răspunde, nici Trump măcar. Miliardarul ajuns preşedinte al SUA este imprevizibil. În fiecare zi dă alte declaraţii, multe de sens contrar. Nu ştii ce să mai crezi. Trăim într-un film horror cu foarte mult suspens. Trump, cert, nu ştie ce vrea sau vrea prea multe. Depinde dacă se trezeşte din pat cu faţa la cearceaf.

Putin vrea o nouă Yalta, moment glorios pentru Kremlin, cînd URSS făcea toate jocurile. Ce cerea, aia i se dădea. Şi Roosevelt şi Churchill îi ciuguleau lui Stalin din palmă. Dar vremurile s-au schimbat. Cele două supraputeri au cam tuflit-o. Se simte indiscutabil oboseala la nivelul voinţei lor politice, chiar dacă poftele au rămas aceleași. Aşa că, stimabile, nu uita lecţiile de limba rusă, curs practic. Există în librării manuale destul de bune, la un preţ convenabil.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.