Europarlamentarul finlandez Mika Aaltola face o afirmație bombă: „SUA au acordat Europei trei săptămâni pentru a pregăti capitularea Ucrainei. În caz contrar, își vor retrage trupele”. Și un înalt oficial român afirmă că Rusia ar fi solicitat ca România să reintre în sfera sa de influență


Europarlamentarul finlandez Mika Aaltola face o afirmație bombă: „SUA au acordat Europei trei săptămâni pentru a pregăti capitularea Ucrainei. În caz contrar, își vor retrage trupele”. Și un înalt oficial român afirmă că Rusia ar fi solicitat ca România să reintre în sfera sa de influență

Eurodeputatul finlandez Mika Aaltola, fost candidat la președinție în țara sa, scrie pe X că Statele Unite au oferit Europei trei săptămâni pentru a pregăti capitularea Ucrainei, amenințând că, în caz contrar, își vor retrage trupele de pe continent. Politicianul nu a oferit mai mult context pentru aceste afirmații alarmante, dar a avertizat că Europa are la dispoziție doar trei săptămâni „pentru a se maturiza”

„Statele Unite ne-au dat trei săptămâni pentru a conveni asupra termenilor capitulării Ucrainei. În caz contrar, Statele Unite își retrag trupele din Europa. Trump acordă prioritate problemelor de securitate ale Rusiei acum și în viitor. Lăsați-i să-și asume mizeria. Avem trei săptămâni pentru a ne maturiza”, a scris Aaltola pe contul său de X. 

Aaltola a ocupat și funcția de director al Institutului Finlandez de Relații Internaționale, poziție din care a fost adesea la Kiev pentru întâlniri și discuții cu oficiali ucraineni (foto – eurodeputatul finlandez la o întâlnire în Ucraina cu șeful cabinetului președintelui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak).

Ceva asemănător a afirmat și Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale, miercuri seară, la Antena 3, dar și-a nuanțat ulterior declarațiile susținând că ar fi vorba despre solicitări ale Rusiei din 2022 și că americanii ar fi refuzat solicitările Rusiei. Detalii mai jos!

Tot miercuri, publicația germană Bild a publicat informații pe această temă, citând un oficial de securitate din Europa de Est.„ Potrivit informațiilor noastre, este vorba despre cererile lui Putin din 2021, și anume retragerea trupelor americane din toate statele NATO care au aderat la alianță după 1990”, scrie BILD. Este vorba despre Albania, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Finlanda, Ungaria, Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia. În plus, se spune că în Italia sunt în curs pregătiri pentru posibila retragere a forțelor americane din Kosovo. 

Potrivit BILD, doar bazele americane din Ramstein, Germania, și bazele aeriene din Regatul Unit sunt în prezent excluse din discuțiile cu rușii. Restul Europei trebuie să fie pregătită pentru schimbări profunde dacă Trump și Putin ajung la un acord, mai scrie Bild.

În alte postări de pe X, Mika Aaltola afirmă: 

„Administrația americană își distruge o mare parte din reputație, printre aliații săi cheie. Această pierdere va complica ani de zile rolul Statelor Unite în lume. Europa știe acum mai bine. Nu este nevoie să ne plângem de milă. Este nevoie de acțiune din partea țărilor europene și a UE. Acum trebuie să se manifeste adultul din noi”.

„Pretențiile SUA pot fi intepretate fie ca presiuni coercitive, fie ca un impuls pentru negocieri. Mulți ar dori să le vadă ca pe un stimulent pozitiv pentru continuarea negocierilor. Mergeți și aflați. Poate că reacția corectă ar fi să fim brutal de sinceri și să o vedem ca fiind coercitivă. Spuneți „nu” (la capitularea Ucrainei probabil).” Eurodeputatul se referă cel mai probabil la vizitele pe care președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer urmează să le facă peste câteva zile la Washington pentru discuții privind negocierile de pace

„Retragerea Statelor Unite din Europa lasă un vid de securitate. Crește riscul ca Putin să încerce cumva articolul 5 (din Tratatul NATO nr)”.

 „Nu putem avea încredere în Trump în niciun caz. Trăim acum un moment în care securitatea europeană este contestată. Singura cale de urmat durabilă este să te ridici”. 

„Întrebarea aici nu este dacă Trump este marioneta lui Putin. Dacă Statele Unite consideră că este în interesul său să respecte interesele Rusiei în Europa mai mult decât pe cele ale propriilor aliați, atunci blocajele relației de securitate au fost deja rupte”.

Cristian Diaconescu, fost ministrul de Externe, în prezent consilierul prezidențial pentru apărare și siguranță națională și șeful cancelariei prezidențiale, a afirmat, la Antena 3, că delegația rusă a cerut celei americane, la Riad, o reîmpărțire a sferelor de influență în Europa și retragerea SUA din estul Europei, inclusiv din România.

„Statele Unite au refuzat, în acest moment”, a afirmat Diaconescu. Întrebat dacă România are garanții în acest moment că acest lucru nu se va întâmpla, fostul ministru de externe a răspuns: „Nu avem garanții”.

Ulterior, el a spus că, de fapt, cerințele respective sunt parte a unei politici „extrem de complicată pe care Federația Rusă a anunțat-o încă din 2022, atunci când se încerca determinarea Moscovei să se retragă din Ucraina și pe calea negocierii, state din Alianța Nord-Atlantică din Uniunea Europeană făceau demersurile corespunzătoare”.

„O politică extrem de complicată pe care Federația Rusă a anunțat-o încă din 2022, atunci când se încerca determinarea Moscovei să se retragă din Ucraina și pe calea negocierii, state din Alianța Nord-Atlantică din Uniunea Europeană făceau demersurile corespunzătoare. Așa cum s-a știut din acea perioadă, cererea explicită a Federației Ruse a fost retragerea garanțiilor de securitate, pe aliniamentul din 1997. Este o chestiune interesantă, văd un anume tip de emoție. Eu am spus la dumneavoastră, la postul de televiziune și în alte părți exact același aspect, dar mă bucur că acum există o preocupare ceva mai serioasă și o atenție publică”, a explicat Cristian Diaconescu, întrebat despre afirmațiile făcute de el. Mai multe detalii AICI

Și titlurile de joi din presa europeană, mai ales în contextul afirmațiilor dure făcute de Donald Trump la adresa lui Volodimir Zelenski sunt alarmante 

„America lui Trump este acum aliata lui Putin, din punctul de vedere al multor europeni. Europa și Ucraina au aflat cât de puțin le pasă Statelor Unite, în timp ce noul președinte se aliniază cu cel mai mare inamic al lor (...) Politicienii europeni încep să înțeleagă cât de profund s-a schimbat lumea lor: ei trebuie acum să facă față unei Americi care este în cel mai bun caz indiferentă și în cel mai rău caz ostilă vechii lumi pe care o reprezintă”, scrie Politico.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.