În timp ce Ucraina caută o variantă acceptabilă pentru un acord cu Statele Unite privind minereurile rare, Kremlinul a oferit administrației Donald Trump un alt acord privind resursele naturale rusești.
Oferta rusă privește revenirea companiilor petroliere americane în Rusia și o serie de proiecte comune în Arctica cu companii americane, conform declarațiilor făcute de Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe, înaintea discuțiilor din Arabia Saudită.
"Credem că la un moment dat se vor întoarce, căci de ce ar renunța la oportunitatea de a accesa resursele naturale rusești pe care Rusia le-a oferit-o?", a spus Dmitriev despre companiile petroliere americane care au avut "o afacere de mare succes" în Rusia.
"De asemenea, ar trebui să facem proiecte comune, inclusiv, de exemplu, în Arctica și în alte domenii; proiectele comune ne vor permite să avem mai mult succes", a mai zis Dmitriev, potrivit căruia companiile americane ar fi pierdut 300 de miliarde de dolari din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei.
După izbucnirea războiului, Exxon Mobil, care deține 30% din proiectul Sakhalin-1 și-a anunțat ieșirea din Rusia, dar nu a fost niciodată în măsură să își vândă participația, în timp ce companiile americane de servicii petroliere Halliburton, Schlumberger și Baker Hughes, cu ajutorul cărora s-a reușit restabilirea producției ruse după prăbușirea din ultimii ani ai URSS, s-au retras.
Rusia nu dispune de tehnologii proprii de foraj complex, companiile petroliere ruse fiind dependente de până la 100%, în unele cazuri, de importurile de echipamente din țări occidentale.
Și în cazul mineritului, dependența de echipamentele importate este foarte mare, așa cum apare în Strategia de dezvoltare a bazei de resurse minerale 2050, elaborată de guvernul rus.
Conform acestui document, peste 90% pentru echipamentele de foraj, 50% pentru utilajele miniere și 30% pentru echipamentele geofizice de sol, trebuie importate din țările occidentale. În aceste condiții, oferta Moscovei nu ar fi numai o pârghie pentru negocierile privind Ucraina. Oferta ar putea urmări și rezolvarea problemei accesului la marile rezerve de resurse de petrol, gaze și minerale, la care companiile ruse nu au mai putut avea acces, din cauza limitărilor tehnice, survenite în urma plecării companiilor occidentale. (sursa: AICI)