Elena Lasconi, despre bilaterala Trump-Putin: "Nu văd o pace trainică dacă aceste negocieri sunt făcute peste capul lui Zelenski" / Ridicarea sancțiunilor impuse contra Rusiei "ar fi o greșeală"


Elena Lasconi, despre bilaterala Trump-Putin: "Nu văd o pace trainică dacă aceste negocieri sunt făcute peste capul lui Zelenski" / Ridicarea sancțiunilor impuse contra Rusiei "ar fi o greșeală"

Comentând pe marginea controversatelor discuții telefonice purtate de președintele SUA Donald Trump cu dictatorul rus Vladimir Putin pe subiectul războiului din Ucraina, prezidențiabila USR Elena Lasconi a declarat miercuri seară, într-un interviu acordat pentru Euronews, că negocierile de pace trebuie să se facă cu președintele ucrainean la masă, nicidecum peste capul acestuia. 

De asemenea, Elena Lasconi a subliniat că, în viziunea ei, ar reprezenta o greșeală ridicarea sancțiunilor ce au fost impuse împotriva Rusiei, căci asta i-ar oferi răgaz dictatorului Vladimir Putin să se reînarmeze pentru o nouă ofensivă militară. 

Elena Lasconi: Aceste negocieri trebuie făcute cu Ucraina la masă, nu făcute te miri pe unde. Pe lângă asta, va avea loc Conferința de Securitate de la Munchen. Aș vrea să aud care e opinia oficială a SUA, dar de fiecare dată am declarat că o eventuală pace trebuie făcută cu Ucraina la masă. 

Moderator: Deja a început fără Ucraina, pentru că Donald Trump l-a sunat pe Vladimir Putin...

Elena Lasconi: Apoi înțeleg că l-a sunat și pe Zelenski.

Dar fără să-l implice inițial. Așadar au discutat peste el, peste capul lui, iar după aceea l-a sunat Donald Trump pe Zelenski.

Elena Lasconi: Haideți să vedem ce discută, dar eu nu văd o pace trainică dacă aceste negocieri sunt făcute peste capul lui Zelenski. Înțeleg că se discută despre o cedare de teritorii. Nu poți face asta fără să-l ai pe Zelenski la masă.

Totodată, eu am zis-o de fiecare dată, că eu mi-aș dori să prind ziua în care să văd o Rusie democratică. Putin nu e speriat de NATO, nu e speriat de Trump, ci e speriat de democrație. Faptul că Ucraina a devenit democratică și e atât de aproape de Rusia a devenit un pericol. În momentul în care guști democrația, îți dai seama că acolo îți este locul. Și rușii călătoresc în multe țări, iar mulți dintre ei vor să și rămână în țările occidentale. Eu mi-aș dori să trăiesc ziua în care să avem un președinte care să iubească democrația în Rusia. 

Și încă un aspect, foarte important: chiar dacă se încheie o pace, e foarte important ca Putin să nu fie lăsat să se înarmeze, pentru că el nu se oprește, nu se va opri. 

Elena Lasconi: Cum? 

Moderator: Continuând sancțiunile puse asupra Rusiei. 

Elena Lasconi: Păi Washingtonul chiar asta vrea, să ridice sancțiunile. 

Moderator: Eu zic că asta ar fi o greșeală, pentru că îi dai libertatea să se reînarmeze și peste 2 ani s-ar putea să ne trezim că intră din nou în Ucraina. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.