Personalul Serviciului Federal Penitenciar din Rusia a avut un ordin clar de a se purta cu cruzime cu prizonierii ucraineni, încă de la începutul invaziei pe scară largă, conform unei anchete a publicației americane The Wall Street Journal.
Șeful Serviciului Federal Rus de Penitenciare (FSIN) pentru Sankt Petersburg și regiunea Leningrad, Igor Potapenko, a cerut explicit ofițerilor din unitățile de elită, însărcinate cu controlul fluxului de prizonieri de război, să fie cruzi, să nu îi cruțe. Generalul locotenent Potapenko, care a fost numit între timp viceguvernator al regiunii, a ordonat acest lucru atunci când. în luna martie a anului 2022, a reunit unitățile speciale FSIN la sediul regional, pentru a le vorbi despre un sistem dezvoltat special pentru ucrainenii captivi.
După cum scrie The Wall Street Journal în investigația sa, au primit instrucțiuni similare și ofițerii FSIN din alte regiuni, precum Moscova, Buryatia, Pskov și altele.
Potapenko a explicat că deținuții nu vor fi supuși regulilor obișnuite de detenție și că violența împotriva lor nu va fi restricționată. Pentru a facilita această conduită, camerele de filmare corporale ale personalului, care erau obligatorii în alte părți ale sistemului penitenciar rus, aveau să dispară.
De asemenea, a fost introdusă rotația la cel mult o lună pentru ofițerii care ar fi trebuit să monitorizeze deținuții.
Instrucțiunile lui Potapenko au marcat începutul unei campanii de trei ani de tortură nemiloasă a prizonierilor de război ucraineni din închisorile și lagărele ruse.
Conform mărturiilor unor foști prizonieri, dar și a unor foști angajați ai închisorilor ruse, gardienii i-au lovit pe prizonieri cu pistoale paralizante în organele genitale, i-au bătut crunt și le-au refuzat tratamentul medical pentru a le provoca infecții care să ducă la amputări.
Doi dintre cei care au descris situația din penitenciarele ruse pentru Wall Street Journal au făcut parte din unitățile speciale ale FSIN, dar au demisionat din serviciul penitenciar înainte de a fi obligați să tortureze. Ei au păstrat legătura cu colegii din sistemul penitenciar. Relatările lor au fost susținute de documente, interviuri cu prizonieri ucraineni și mărturia unui bărbat care i-a ajutat să fugă din Rusia. Cel de al treilea angajat din sistemul rus de detenție, care a vorbit pentru publicația americană, era medic de penitenciar. Toți trei au intrat în programul de protecție a martorilor după ce au depus mărturie în fața anchetatorilor Curții Penale Internaționale.
Un fost oficial al închisorii, care a lucrat cu o echipă medicală în regiunea Voronej, a declarat că gardienii închisorii au bătut ucrainenii până când li s-au rupt bastoanele de poliție. El a spus că sala cazanelor era plină de bastoane rupte, iar ofițerii FSIN experimentau cu bastoane făcute din diferite materiale, pentru a provoca mai multă durere. Acesta a mai zis că gardienii loveau în mod deliberat deținuții în același loc, pentru a împiedica vindecarea vânătăilor. Hematomul permanent provoca infecții în multe cazuri și putea duce la infectarea rănilor. Sursa publicației americane a declarat că cel puțin o persoană a murit de septicemie, după ce a suportat cruzimea gardienilor ruși. Gardienii purtau cagule în permanență în timpul serviciului, pentru ca deținuții să nu își recunoască gardienii. Tot pentru asta s-a folosit și măsura rotațiilor lunare
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitriy Peskov, a negat acuzațiile și a declarat că generalizările cu privire la condițiile din închisorile rusești sunt nefondate. "Trebuie să analizăm cazurile individuale", a spus Peskov pentru Wall Street Journal.