Un STUDIU privind evoluția religiozității ucrainenilor după începerea războiului rusesc infirmă propaganda Moscovei care pretinde că rușii ar fi un ”popor al credinței”: în estul Ucrainei, unde trăiesc cei mai mulți ucraineni de origine rusă, doar 55% se consideră ”credincioși”, în timp ce în regiunile din vest, procentul e de 85%


Un STUDIU privind evoluția religiozității ucrainenilor după începerea războiului rusesc infirmă propaganda Moscovei care pretinde că rușii ar fi un ”popor al credinței”: în estul Ucrainei, unde trăiesc cei mai mulți ucraineni de origine rusă, doar 55% se consideră ”credincioși”, în timp ce în regiunile din vest, procentul e de 85%

Un studiu privind evoluția religiozității ucrainenilor după începerea războiului de ocupație al Rusiei împotriva Ucrainei arată rezultate care pot infirma ușor parte din propaganda Moscovei (prezentă inclusiv la noi în țară) care pretinde că rușii ar fi un ”popor al credinței”. 

Potrivit studiului, la nivel regional, 85% dintre locuitorii din partea de Vest a Ucrainei se consideră credincioși, în timp ce în Est – unde trăiesc cei mai mulți cetățeni ucraineni de origine rusă și unde rusificarea a fost mai brutală decât în alte zone doar 55% se consider astfel

În regiunea estică, ponderea credincioșilor în rândul populației adulte a crescut de la 59% în 2021 la 63% în 2022, dar în 2024 acest indicator a scăzut la 55%. În același timp, în regiunea centrală, proporția celor credincioși a crescut de la 63,5% în 2021 la 76% în 2022, că apoi să scadă la 65% în 2024. 

Datele prezentate în studiul realizat de Centrul Razumkov din Ucraina arată și faptul că ponderea celor credincioși este mai mare în rândul locuitorilor din mediul rural (76,5%) decât în rândul locuitorilor din mediul urban (63,5%). 

De asemenea, conform studiului, femeile sunt mai credincioase, comparativ cu bărbații (76%, respectiv, 58%). 

Previzibil, nivelul de religiozitate este mai ridicat la grupele de vârstă mai înaintate în vârstă, comparativ cu cele mai tinere: în 2024, cel mai mic număr de credincioși a fost în rândul tinerilor de 18-24 de ani - 52%, în timp ce în alte grupe de vârstă - de la 61% la 76%. 

Aproximativ 22% dintre respondenți au declarat că, în urma începerii războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei (după februarie 2022), conform autoevaluării lor, au devenit mai credincioși decât erau înainte, 4% - mai puțin credincioși, iar 69% au declarat că nu au existat schimbări în atitudinea lor față de religie și credință. 

Sondajul față în față a fost efectuat în perioada 25-31 octombrie 2024 în toate regiunile din Ucraina controlate de guvernul ucrainean, fără ostilități active în desfășurare. În total, au fost intervievați 2017 respondenți în vârstă de 18 ani și peste (detalii AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.