Potrivit Reuters, NATO va accepta să depășească obiectivul actual de 2% din produsul intern brut (PIB) privind cheltuielile pentru Apărare, după propunerea lui Donald Trump de creștere masivă a acestor cheltuieli. Oficialii și analiștii care au discutat cu jurnaliștii Reuters au afirmat însă că NATO nu va fi de acord cu o creștere la 5% din PIB, cum a propus președintele american în ultima vreme.
Creșterea la o sumă mai mult decât dublă pentru cheltuielile de apărare, decât cea acceptată în ultimul deceniu, ar fi imposibilă din punct de vedere politic și economic pentru aproape toți membrii alianței, însă oficiali din țările NATO au declarat că sunt de acord că e nevoie de alocări mai mari de fonduri pentru apărare.
Trump a cerut creșterea la 5% inclusiv într-o conferință de presă în care a reamintit atenția sa asupra cheltuielilor NATO în timpul primului său mandat și avertismentele sale de a renunța la protejarea țărilor aliate care nu îndeplinesc obiectivul cheltuielilor convenite.
Cei 32 de membri ai NATO ar putea să convină un obiectiv de aproximativ 3% din PIB, deși acest lucru ar fi o creștere prea mare pentru mulți, care abia ating sau sunt sub obiectivul de 2% chiar și acum, la un deceniu după ce a fost stabilit. Mai mulți oficiali și analiști consideră că propunerea președintelui ales Trump este mai mult o bornă stabilită atât de sus pentru a o folosi în negocieri, cu scopul de a fi concretizat un obiectiv mai apropiat de cuantumul din prezent, respectiv creșterea pragului la 3%. În timpul campaniei electorale prezidențiale de anul trecut din SUA, Trump a propus o țintă de 3%, explicând că aceasta ar însemna o creștere a bugetului apărării de aproximativ 30% pentru majoritatea țărilor NATO.
Fenella McGerty - expertă în economia apărării în cadrul Institutului Internațional pentru Studii Strategice, a declarat însă că deși recentele creșteri au fost "remarcabile", este nevoie de ani de zile pentru ca țările să înceapă să atingă obiective mai ambițioase.
"Chiar dacă Europa ar continua această rată de creștere destul de extraordinară - peste 10% în termeni reali în 2024 - ar mai dura încă 10 ani pentru a ajunge la 3% din PIB", a spus Fenella.
În prezent Polonia este membrul NATO care cheltuiește cea mai mare parte din PIB pentru apărare - 4,12% anul trecut, conform estimărilor alianței. Estonia urmează în topul procentelor alocate apărării cu 3,43% și apoi vin Statele Unite cu 3,38%.
Însă cheltuielile de apărare combinate ale membrilor alianței au fost estimate la 1,474 trilioane de dolari în 2024, din care aproximativ 968 miliarde de dolari din partea Statelor Unite și 507 miliarde de dolari din partea națiunilor europene și a Canadei. (sursa: Reuters)