Crin Antonescu, "mărul discordiei" în coaliție. Dîncu, luat la țintă de senatorul PNL Daniel Fenechiu: Bagă bățul prin gard și bulversează lucrurile / Crin Antonescu e singurul candidat care poate veni din zona pro-europeană și să câștige competiția prezidențială. Are verbul la el și poate să explice lucrurile într-o manieră inteligibilă pentru români


Crin Antonescu, "mărul discordiei" în coaliție. Dîncu, luat la țintă de senatorul PNL Daniel Fenechiu: Bagă bățul prin gard și bulversează lucrurile / Crin Antonescu e singurul candidat care poate veni din zona pro-europeană și să câștige competiția prezidențială. Are verbul la el și poate să explice lucrurile într-o manieră inteligibilă pentru români

Continuă disputele în coaliție pe tema candidatului comun la alegerile prezidențiale. În contextul în care europarlamentarul PSD Vasile Dîncu - personaj aflat în siajul premierului pesedist Marcel Ciolacu, a avut o ieșire prin care a criticat oportunitatea candidaturii lui Crin Antonescu din partea partidelor ce formează coaliția de guvernare, senatorul PNL Daniel Fenechiu a ținut să condamne poziția exprimată de colegul de coaliție. 

"Declarațiile domnului Dîncu nu fac altceva decât să bage bățul prin gard și să bulverseze lucrurile", a declarat Daniel Fenechiu într-un interviu acordat luni, 6 ianuarie, pentru B1TV

Mai mult decât atât, Daniel Fenechiu a precizat că, în viziunea PNL, Crin Antonescu este "singurul candidat care poate veni din zona pro-europeană și să câștige competiția prezidențială".

Ce a declarat Dîncu pentru Euronews

"Trebuia să scoată un candidat, unul care să aibă o oarecare notorietate și nu au apucat să facă nici sondaje, nu au apucat nici să legitimeze în interiorul partidelor o asemenea candidatură. Deci a fost, din nefericire domnul Antonescu, un candidat de rezervă, un candidat care era bun pentru vremurile respective. Eu am un respect deosebit pentru Crin Antonescu, pentru că este ultimul romantic al politicii, după părerea mea, dar domnia sa aparține unei epoci a oralității politicie. Acum trăim o eră digitală nu știm dacă mai este potrivit, lumea nu se mai poate concentra la discursurile frumoase, chiar dacă sunt motivaționale și inspiraționale, dar discursurile lungi... Lumea vrea emoții, conflicte, scandal."

Replica dată de Daniel Fenechiu

Daniel Fenechiu: Crin Antonescu este, în opinia noastră, singurul candidat care poate veni din zona pro-europeană și să câștige competiția prezidențială. Are și expertiza politică și backgroundul și spiritul democratic pe care trebuie să-l aibă un președinte și, mai presus de toate, Crin Antonescu este un om care poate face față unor dezbateri vii și unor dezbateri necesare în care să convingă românii despre calea pro-europeană și despre faptul că România are nevoie de o continuitate în parcursul pro-european. Crin Antonescu s-a găsit într-o situație nu prea fericită și aici nu e vorba despre legitimitatea propunerii sale, pentru că un lider de partid are prezumată o legitimitate și are prezumat mandatul să facă o propunere. În decembrie, pe 23, s-a discutat un calendar electoral, care presupunea ca alegerile să aibă loc pe 23 martie și respectiv 6 aprilie, înaintea Sărbătorilor Pascale. Și acolo s-a discutat ca toate lucrurile să se desfășoare într-un anume fel. Au venit sărbătorile, iar acum suntem în situația că dacă mâine nu se emite Hotărârea de Guvern, alegerile nu mai pot avea loc în zilele de 23 martie și 6 aprilie, întrucât legea prevede un termen de 75 de zile de la data publicării hotărârii de convocare a alegerilor prezidențiale. Asta înseamnă că alegerile ar putea fi amânate după Sărbătorile Pascale sau cu o săptămână și să aibă loc cu o săptămână înainte de sărbători dacă va exista voință politică în acest sens. În această perioadă au apărut mișcări pe scena politică românească. Pe zona de dreapta s-a autopropus Nicușor Dan, pe zona stângă sunt anumite mișcări pentru domnul Ponta. De asemenea, au fost anumite declarații care au venit în special din zona PSD, unele mai puțin fericite. (...) Declarațiile domnului Dîncu nu fac altceva decât să bage bățul prin gard și să bulverseze lucrurile vorbind despre un "candidat de rezervă". (...) Sunt anumite lucruri care atunci când ai o coaliție fragilă, în momentul în care ai o opoziție atât de puternică, anti-europeană și extremistă e bine să te coordonezi, e bine să fii rezervat și să dai dovadă de solidaritate. (...) Și consider că demersul domnului Antonescu nu trebuie interpretat ca o renunțare (auto-suspendarea candidaturii - n.red.). El a spus că nu renunță, că nici nu se pune problema. Demersul e pur și simplu un semnal de alarmă și o invitație la responsabilitate într-un context în care în momentul de față singura variantă în care să scoți românii pro-europeni la vot și să-i convingi să voteze candidatul pro-european e să dai dovadă de responsabilitate, de onestitate și de consecvență. 

Întrebare: Ce veți face în situația în care cei de la PSD o să joace incorect în această ecuație? Mă refer la varianta în care PSD o să vină cu propriul candidat și o să-l blocheze și pe domnul Bolojan - președintele Senatului, să ajungă președinte interimar, de unde ar avea mai multe șanse să câștige Președinția. Cum ați aborda lucrurile în această situație? 

Daniel Fenechiu: Eu nu cred în această posibilitate. Din perspectivă constituțională, președintele Senatului asigură interimatul dacă se ajunge acolo. Nu știu dacă se va ajunge în această situație, pentru că lucrurile sunt destul de fluide. (...) Dar una peste alta, eu cred că alegerile trebuie să aibă loc până la Paști. 

Întrebare: Am înțeles, dar ce va face PNL în situația invocată? Va veni cu propriul candidat sau îl va susține pe Nicușor Dan? 

Daniel Fenechiu: E greu ca eu să emit în momentul de față o poziție în numele PNL. Fără discuție există mai multe variante. Există posibilitatea ca Antonescu să fie candidatul celorlalte trei partide, există posibilități multiple. Astăzi orice evocare de perspectivă nediscutată în partid, care nu stă în baza a unor informații care să conducă către o anumită decizie, nu face altceva decât să bulverseze și mai mult apele și să creeze anumite tensiuni, să permită celor care pescuiesc în ape tulburi să facă acest lucru. Domnul Bolojan a discutat cât se poate de clar că PNL îl susține pe domnul Antonescu, Kelemen Hunor a spus la fel că UDMR îl susține pe Antonescu, la fel și Pambuccian. (...) Așteptăm și poziția PSD. Noi credem că și PSD își dorește un candidat pro-european care să câștige. Deci din acest punct de vedere, mergem pe prezumția bunei credințe și pe ideea că ce s-a discutat în data de 23 se va și întâmpla. 

Întrebare: Ce șanse ar avea domnul Ciolacu în fața domnului Georgescu? Dacă acesta e calculul pe care-l fac cei de la PSD, Ciolacu ar avea vreo șansă?

Daniel Fenechiu: Este greu de spus ce s-ar putea întâmpla, însă e cât se poate de evident faptul că există o parte importantă din români care sunt nemulțumiți, care nu înțeleg decizia CCR și care cu siguranță vor fi în spatele lui Georgescu sau a unui oricare altui "-escu" care va fi susținut de Georgescu. Nu aș putea să vă spun dacă Marcel Ciolacu va avea vreo șansă în fața lui Georgescu. Eu așa cum am spus-o, consider că singurul prezidențiabil aflat în competiție astăzi care ar avea o șansă în fața domnului Georgescu este Crin Antonescu. Când spun treaba asta mizez nu doar pe experiența, expertiza domnului Crin Antonescu, cât mai ales pe capacitatea domniei sale de a face față unor confruntări publice, unor dezbateri în care să devoaleze o serie de lucruri care din păcate au prins la români, pe fondul frustrării, al nemulțumirii față de actuala clasă politică și pe fondul că vrem altceva. Chiar dacă Crin Antonescu vine din epoca romantică, cum spunea Dîncu, Crin Antonescu este omul care are verbul la el, omul care a avut o carieră impecabilă și este un om care poate să explice lucrurile într-o manieră inteligibilă pentru români. În rest, vedem care vor fi deciziile. Eu sper în continuare că toate discuțiile pe care le facem sunt niște ipoteze de sărbători generate de lipsa altor subiecte și sper ca miercuri cel târziu coaliția să-l reconfirme pe Crin Antonescu și să facă toate acele lucruri cuprinse în foaia de parcurs, data alegerilor, stabilirea calendarului pentru partide cu scopul validării domnului Antonescu. 

Sursa foto Crin Antonescu: Digi24

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.