Comisia Europeană a explicat cum a fost înlocuit gazul rusesc furnizat prin Ucraina, pe fondul întreruperii tranzitului acestuia de la 1 ianuarie. Asigurările oferite de oficialii europeni în privința aprovizionării cu gaze în 2025


  • ACP
  • Jan 2, 2025 19:45
  • 709
Comisia Europeană a explicat cum a fost înlocuit gazul rusesc furnizat prin Ucraina, pe fondul întreruperii tranzitului acestuia de la 1 ianuarie. Asigurările oferite de oficialii europeni în privința aprovizionării cu gaze în 2025

Comisia Europeană a confirmat că nu vor exista probleme de aprovizionare cu gaze în 2025, după ce a fost oprit tranzitul de gaze rusești prin Ucraina către Europa în data de 1 ianuarie. Aprovizionarea cu gaze a statelor Uniunii Europene este asigurată în prezent prin rutele alternative care trec prin Germania și Italia, precum și prin retragerea de gaze din instalațiile de stocare, așa cum s-a anunțat la reuniunea extraordinară a grupului UE de coordonare în domeniul gazelor naturale din data de 2 ianuarie.

"Livrările de gaze au fost asigurate prin rute alternative (Germania, Italia) și prin retrageri din depozite. Infrastructura europeană de gaze este flexibilă pentru a găzdui gaze de origine non-rusească, aliniindu-se la obiectivele REPowerEU", a raportat Comisia Europeană.  

"31 decembrie 2024 a marcat sfârșitul acordului de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina. În cadrul unei reuniuni extraordinare a grupului de coordonare pentru gaz, care a avut loc astăzi, Comisia și statele membre din Europa Centrală și de Est au făcut bilanțul situației. Datorită activității de pregătire și coordonării eficiente în regiune și în afara acesteia, nu există preocupări legate de securitatea aprovizionării", se mai spune în raportul Comisiei.

Noile capacități semnificative de import de GNL începând din 2022 au consolidat securitatea energetică a UE. Astfel, nivelul de stocare a gazelor în instalațiile europene se situează în prezent la 72%, cu puțin peste nivelul mediu pentru această perioadă a anului, de 69%, au mai comunicat oficialii europeni.  În același timp, Comisia menține "o monitorizare și o comunicare regulată cu statele membre și cu participanții la piață pentru a asigura securitatea aprovizionării statelor membre cele mai afectate și pentru a evita speculațiile."  

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, a declarat pentru presă că "Ucraina a întrerupt mai mult decât tranzitul gazului rusesc".

"I-am tăiat lui Putin o parte din ultima pârghie pe care o mai avea asupra Europei, respectiv utilizarea energiei că armă. Europa și lumea vor fi mai în siguranță fără gazul, petrolul și alte dependențe rusești, precum și fără Rusia însăși", a completat ministrul ucrainean. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.