Consultantul politic și financiar Andrei Caramitru le atrage atenția acelor români care îl apreciază pe premierul maghiar Viktor Orban - mai precis pentru un așa-zis patriotism de care acesta ar da dovadă, să evalueze starea în care se află în prezent economia Ungariei. În acest context, Andrei Caramitru scoate în relief faptul că realitatea este cu totul alta decât cea creionată de adepții curentului pseudosuveranist, mai ales în condițiile în care România a întrecut Ungaria la o serie de capitole-cheie.
"Suveraniștii noștri îl adoră pe Viktor Orban (e 'patriot' și e 'puternic'). Așa că hai să îl evaluăm economic:
- a venit la putere acum vreo 15 ani. Atunci - Ungaria era mult în fața RO. Diferența dintre ei și noi era atunci ca diferența dintre Bucureşti/Cluj și Teleorman/Vaslui.
- azi: România a depășit Ungaria la salarii, putere de cumpărare, absolut orice indicator. E aproape incredibil - e ca și cum peste 15 ani Ialomița ar deveni mai bogată decât Timișoara.
- corupție ? La ei e totală, absolută. Camarila lui Orban, câțiva oameni de lângă el, au ajuns să dețină o mare parte din economie. La noi e un fel de loc binecuvântat cu zero corupție dacă compari cu ei. Ca să înțelegeți - e ca și cum Țiriac, Ghiță și încă 2 + soțul fetei lui cg ar deține cam toate activele și firmele din țară și nimeni altcineva nu ar fi 'aprobat'.
- în toate sondajele , Orban pierde alegerile (care vor fi ținute la anul).
Rezultatul e o catastrofă totală, e cea mai proastă 'performanță' a unei țări din Europa de est. Ei și slovacii (alții care votează suveraniști pro-ruși).
Nu mă credeți? Mergeți la granița cu ei. Românii le cumpără casele care sunt la sfert de preț. Ei vin să își facă cumpărăturile de mâncare la noi că e mai ieftin și vin să lucreze la noi că sunt mai bine plătiți. Nu invers. E simplu de observat cu ochii voștri dacă nu mă credeți", explică Andrei Caramitru într-o postare publicată pe Facebook în data de 2 ianuarie.
Articolul publicat de Daily News Hungary în data de 28 august 2024: Ungurii merg la cumpărături în străinătate pentru că în Ungaria au crescut prețurile
În anii 1990 și 2000, nu era ceva ieșit din comun să vezi slovaci, români sau sârbi în supermarketurile maghiare aflate în apropiere de graniță. Motivul era simplu: în Ungaria prețurile erau mai mici decât în țările vecine. În ultimii ani, tendința s-a inversat: ungurii merg în supermarketurile din România și Slovacia pentru a economisi. Însă, asta înseamnă că statul maghiar pierde o sumă imensă din taxe, ceea ce este nociv pentru bugetul de stat maghiar aflat în dificultate.
Potrivit datelor prezentate de RTL Klub în luna august a anului 2024, maghiarii au cheltuit în cursul acestui an cu 40% mai mulți bani în străinătate decât au făcut-o în aceeași perioadă în 2023. (...)
RTL Klub a consultat pe subiect mai mulți cetățeni maghiari care locuiesc în apropierea graniței româno-maghiare. Unul dintre ei locuiește aproape de Salonta, motiv pentru care cumpără în mod regulat alimente și haine din acest oraș românesc. Acesta a spus că poate economisi până la 35 de euro / rută atunci când face cumpărături în România. Un alt localnic a precizat că merge la Salonta o dată la 10 zile. Acesta a adăugat că totul era mai ieftin acolo decât în Ungaria, inclusiv salata de ton. Totodată, în comparație cu Ungaria, ei au zis că plătesc în România jumătate din prețul pe care l-ar plăti în Ungaria pentru pate.
Pe baza celor mai recente date furnizate de Eurostat, prețurile la alimente sunt cu 27% mai mici în România decât în Ungaria.
Articolul publicat de Hungary Today în data de 4 noiembrie 2024: Ungurii caută locuri de muncă peste graniță, pe măsură ce salariile cresc în țările învecinate
Pe lângă Austria, localnicii din Ungaria merg atât în Slovacia, cât și în România la muncă, conform unei analize ce a fost realizată recent de Oficiul Central de Statistică al Ungariei (KSH).
Numărul de angajați care locuiesc în Ungaria, dar care lucrează în străinătate a depășit pragul de 122.000 în 2022, reprezentând 2,9% din numărul total de angajați din Ungaria, a precizat Portfolio.
Conform recensământului realizat în toamna anului 2022, prezentat defalcat recent de KSH, cea mai mare parte au făcut naveta către Austria, ponderea lor din populația cu loc de muncă din municipiile aflate la graniță ajungând până la 80%. De asemenea, județul românesc Bihor a atras forță de muncă din localitățile situate în sud-estul județului Hajdú-Bihar din Ungaria, a detaliat analiza KSH.
Sándor Baja, director general al Randstad - o agenție de recrutare și angajare temporară din Ungaria, Republica Cehă și România, a menționat următoarea chestiune: "Dacă ai merge în localitatea Biharkeresztes din estul Ungariei, ai fi uimit de numărul de autobuze care duc muncitori maghiari la Oradea".
Nu în cele din urmă, Árpád Boros - consultant industrial în cadrul Staufen International Consultancy, a punctat că România nu mai este o țară low-cost, motiv pentru care oamenii de afaceri își dau seama că nu se pot baza doar pe salarii mici.
"La capitolul salarii, România a ajuns din urmă Ungaria sau sunt regiuni în care salariile sunt poate chiar mai mari", a conchis Árpád Boros,