Născut la 21 ianuarie 1912 în comuna Poduri (jud. Bacău), a devenit frate de mănăstire la 12 ani la mănăstirea Bogdana din același județ. Ulterior, s-a călugărit la mănăstirea Tismana, fiind șef de promoție în 1935 al Seminarului de la Cernica (după o perioadă în care a fost elev al liceului "Ferdinand" din Bacău). Pentru vrednicia sa, a fost numit stareț al mănăstirii Arnota, devenind apoi bibliotecar-contabil al Seminarului de la Cernica. Între 1942-1944 a fost preot misionar în Transnistria.
Ascunderea Tezaurului
Revenit în țară, el a devenit stareț al lavrei Tismana, ca recunoaștere pentru abilitățile sale organizatorice. În acest context, cu aprobarea părintelui stareț Gherasim a fost ascuns în munții din jurul mănăstirii Tezaurul BNR, pentru a evita preluarea lui de către sovietici.
Susținător al partizanilor
În septembrie 1948, părintele Gherasim a fost arestat, motivul fiind acela că a acceptat solicitarea adresată lui de gruparea anticomunistă condusă de generalul Ioan Carlaonţ şi Radu Ciuceanu, de a instala o staţie de emisie-recepţie la Mănăstirea Tismana. De asemenea, arhimandritul Gherasim și-a asumat să sprijine cu alimente și găzduire grupul partizanilor anticomuniști în caz de nevoie.
10 ani de temniță grea
A fost condamnat în data de 21 iunie 1949 la 10 ani de temniţă grea. Închis la Craiova, Aiud, Poarta Albă, Valea Neagră și Văcărești, a contactat TBC, motiv pentru care a fost transferat la Spitalul-Penitenciar Târgu-Ocna. Aici, în camera 4, s-a întâlnit cu un fost torționar al său, Vasilescu.
”S-au dus în Rai ținându-se de mână”
Momentul inedit al plecării celor doi din această lume este frumos narat de Richard Wurmbrandt, fiind prezentată într-o altă versiune și de către Ioan Ianolide. Ceea ce a urmat în Camera 4 a spitalului penitenciar este o lecţie pentru ce înseamnă puterea iertării creștine şi virtutea pocăinţei. Sprijinit pe umerii a doi deţinuţi, Gherasim Iscu a păşit spre patul torţionarului său. I-a mângâiat braţul şi cu o zdreanţă i-a şters sudoarea de pe frunte.
"- Linişteşte-te, i-a spus pe un ton consolator. Eşti tânăr. Nu ţi-ai dat seama ce faci. [...] Te iert din toată inima şi la fel cu mine şi ceilalţi creştini. Iar dacă noi te iertăm, cu siguranţă că Domnul Hristos, Care-i mai bun decât noi, te va ierta şi El. Se va găsi şi pentru tine un loc în cer. A primit spovedania lui Vasilescu şi i-a dat sfânta împărtăşanie, după care a fost ajutat să ajungă la patul său. În timpul nopţii, atât stareţul, cât şi Vasilescu au murit. Cred că s-au dus în Rai ţinându-se de mână”.
Colindul Robului
De notat că Valeriu Gafencu a compus ”Colindul Robului” în memoria arhim. Gherasim Iscu, reprezentat de „copilul cel din zare”:
"Pe malul Trotuşului
Cântă robii Domnului,
Înjugaţi la jugul Lui.
Dar cântarea lor e mută,
Că-i din suferinţă multă
Şi-i cu lacrimi împletită.
...
Azi Crăciunul s-a mutat
Din palat la închisoare,
Unde-i Domnu-ntemnițat
Și copilul cel din zare
A venit la închisoare
Să trăiască praznic mare"
Actul de deces al Sf. Gherasim Iscu, înregistrat de către Sfatul Popular al orașului Târgu Ocna: