Un raport al Armatei Populare Chineze prezintă un catalog de ținte navale americane, inclusiv radare și senzori, care ar urma să fie atacate în cazul unui conflict viitor


Un raport al Armatei Populare Chineze prezintă un catalog de ținte navale americane, inclusiv radare și senzori, care ar urma să fie atacate în cazul unui conflict viitor

Unitatea de război electronic a Armatei Populare de Eliberare (PLA) a publicat o "listă de ținte" în cazul unui potențial atac împotriva grupurilor de atac ale portavioanelor americane. Lista publicată de Unitatea de război electronic a PLA, care vizează presupusele grupuri de atac ale portavioanelor americane, a fost dezvăluită în ultimul număr al Defence Industry Conversion în China, o publicație supervizată de Administrația de Stat a Științei, Tehnologiei și Industriei pentru Apărare Națională, potrivit cotidianului South China Morning Post. 

Publicația redă relatarea unui cercetător implicat în proiect potrivit căruia, în cazul unui potențial conflict, radarele, senzorii și sistemele de comunicații militare americane, etichetate cu precizie, ar putea fi ținta unui foc concentrat din partea armelor de război electronic ale Chinei. "Aceste informații pot oferi referințe pentru dezvoltarea tehnologiei de contramăsuri electronice și a echipamentelor aferente în viitoarele câmpuri de luptă navale ale Chinei", a scris Mo Jiaqian, un expert în contramăsuri electronice din cadrul PLA. 

Articolul oferă o analiză a sistemului Cooperative Engagement Capability (CEC) al US Navy, care este un sistem de rețea de senzori în timp real ce permite o cunoaștere a situației de înaltă calitate și o capacitate integrată de control al focului. Sistemul e conceput pentru a spori capacitatea de război antiaerian a navelor US Navy, a avioanelor US Navy și a unităților Composite Tracking Network ale Corpului de Infanterie Marină al SUA, prin conectarea în rețea a senzorilor dispersați geografic pentru a furniza o singură imagine aeriană integrată. 

"CEC se formează prin conectarea în rețea a radarelor phased array, care se bazează pe legături de comunicare fără fir. Atunci când forța adversă utilizează interferențe electronice, legăturile wireless sunt predispuse la deconectare sau întrerupere", se arată în raportul publicat. 

Platforme precum dronele se pot deplasa în apropierea radarului și pot crea senzația de ținte false, reducând în mare măsură precizia de detectare și eficiența sistemului CEC. Printre celelalte ținte identificate de PLA se numără avioanele de avertizare timpurie E-2C Hawkeye și transponderele de semnal militar american, care ar putea fi exploatate pentru a obține acces la rețeaua militară a SUA. Rețelele CEC ar putea fi manipulate prin mimarea unui răspuns prietenesc cu metoda corectă de semnalizare. În plus, cererile de acces continuu pot fi făcute pentru a copleși unul dintre nodurile CEC cu sarcini de identificare, perturbându-i funcționarea, se mai spune în articolul publicației chineze (detalii AICI).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.