O rețea rusă de dezinformare a lansat pe conturile rețelei sociale X o campanie prin care se pleda pentru ridicarea sancțiunilor internaționale, respectiv în favoarea restabilirii relațiilor cu Rusia, conform proiectului Bot Blocker.
Pe conturile rețelei Matryoshka au fost publicate apeluri în numele unor oameni de știință cunoscuți, de la universități de prestigiu din Occident, combinându-se fragmente de videoclipuri reale cu clipuri pe care vocile sunt clonate, a relatat publicația Agentstvo.
Ivan Yamshchikov, profesor la Școala Tehnică Superioară Würzburg-Schweinfurt, a explicat că acest lucru poate fi indicat de intonația ciudată și dinamica discursului, caracteristice inteligenței artificiale generative.
Trolii ruși au folosit fragmente de filmări ale personalului de la Cambridge, Harvard, Princeton, Michigan, Bristol și alte universități, precum și ale apărătorilor drepturilor omului de la Human Rights Watch, care sunt editate cu vocile asemănătoare cu cele ale cercetătorilor, generate probabil de inteligența artificială. Clipurile conțin apeluri la reconsiderarea relațiilor cu Rusia și declarații despre un viitor pierdut, acuzând țările occidentale că nu cheltuiesc bani pe universități și studenți.
Între acestea apare vocea lui Stephen Kim, director adjunct al Muzeului de Artă al Universității Princeton, care vorbește despre problemele producătorilor germani de automobile. De asemenea, vocea lui Christopher Pranito, manager de echipamente și student în anul al treilea la Harvard, sugerează că Ucraina ar trebui să cedeze "teritorii istorice" Rusiei și Poloniei, iar vocea lui Gene Andrew Jarrett, profesor de engleză la Princeton, discută despre criza din industria IT din Occident, care s-ar cauza sancțiunilor împotriva Rusiei, a relatat Agentstvo.
Începând cu data de 6 decembrie, roboții, conform analizei "Bot Blocker", au publicat 17 postări cu videoclipuri care ar fi putut fi create folosind clonarea vocii (în total, conturile "păpușa Matryoshka" au publicat 33 de postări în aceste zile).
"Matryoshka" postează de obicei o fotografie sau un videoclip fals pe rețeaua socială X, iar apoi roboții rețelei lasă un link către aceste postări, cerând jurnaliștilor să le verifice autenticitatea pentru a le răspândi, a explicat Agentstvo. (sursa: AICI)