Rusia, "raiul" corupției endemice. Numărul fraudelor bancare și al furturilor de pe carduri a explodat în țara agresoare


  • ACP
  • Dec 9, 2024 19:51
  • 543
Rusia, "raiul" corupției endemice. Numărul fraudelor bancare și al furturilor de pe carduri a explodat în țara agresoare

Infracțiunile bancare au ajuns în Rusia la o cotă nemaiîntâlnită în ultimii ani, după adoptarea unei modificări a metodologiei de contabilizare a tranzacțiilor care ar fi trebuit să reducă volumul tranzacțiilor frauduloase.  

Banca Centrală a anunțat că numai în perioada iulie-septembrie 2024, băncile rusești au înregistrat 348.600 de tranzacții efectuate fără consimțământul clienților persoane fizice și juridice, în valoare de 9,3 miliarde de ruble. Cea mai mare parte din volumul total al furturilor - 98,6%, au fost furturi din banii persoanelor fizice. Volumul trimestrial al furturilor este un record pentru întreaga perioadă de publicare a statisticilor, începând din 2020.  

Mai mult de jumătate din furturi - 54,4%, adică 189,3 mii de cazuri - din al treilea trimestru al acestui an au fost realizate de pe cardurile cetățenilor.  

Numărul de furturi din conturile persoanelor fizice (prin servicii bancare la distanță sau transferuri) a crescut în termeni monetari de aproape patru ori, iar numărul de furturi folosindu-se funcționalitatea sistemului de plată rapidă prin telefon (QPS) a crescut cu mai mult de o treime de al doilea trimestru la al treilea. Băncile au înregistrat, de asemenea, o creștere a tranzacțiilor frauduloase în ceea ce privește persoanele fizice fără deschiderea unui cont - 65,1 de mii față de doar 100 în al doilea trimestru și 81 în primul trimestru. Suma tranzacțiilor fără consimțământul clienților prin acest canal a crescut de 12,5 ori față de nivelul din al doilea trimestru.

Banca Centrală explică o astfel de creștere prin faptul că, de la mijlocul verii, băncile au început să raporteze tranzacțiile frauduloase într-o formă actualizată. Practic, și înainte de adoptarea modificărilor la legea privind combaterea transferurilor frauduloase era un nivel foarte ridicat al fraudelor bancare, dar după schimbarea definiției unei tranzacții fără consimțământul voluntar al clientului a ieșit la iveală volumul imens al furturilor. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.