Un grup de funcționari ruși din regiunea ocupată Donețk sunt în arest la Moscova după ce au fost acuzați că au furat și apoi au vândut structuri metalice de la fosta uzina ucraineană Azovelektrostal pentru mai mult de o jumătate de miliard de ruble (aproximativ 5 milioane euro).
Autoritățile ruse îi acuză pe fostul vicepreședinte al guvernului și ministru al industriei și comerțului din așa zisa Republica Populară Donețk, Vladimir Rushchak, pe asistentul acestuia, Serghei Goloshchapov și pe șeful întreprinderii unitare de stat departamentale "Casa de comerț Vtormet", Maxim Soldatov, de jaf pe scară largă în timpul conflictului armat sau al ostilităților.
Actul acuzării spune că directorul general al Întreprinderii Unitare de Stat Vtormet și "alte persoane", acționând în mod deliberat, în grup organizat prin conspirație prealabilă și profitând de faptul că în regiune aveau loc ostilități, au confiscat bunurile uzinei ucrainene Azovelektrostal din Mariupol în valoare de cel puțin 518 milioane de ruble.
Bunurile au fost vândute prin intermediul Întreprinderii Unitare de Stat ca fier vechi, iar participanții la jaf și-au împărțit încasările între ei.
Azovelektrostal producea echipamente de transport feroviar, metalurgice și miniere. După finalizarea operațiunilor de deminare a teritoriului, se preconizează ca întreprinderea să fie predată companiei de stat Rostec împreună cu alte întreprinderi din Mariupol și să își restabilească activitatea.
Rushchak a condus departamentul Serviciului Federal de Acreditare pentru Districtul Federal Central din Rusia, iar ulterior a devenit director adjunct al Ministerului Industriei și Comerțului din așa-zisa Republică Populară Donețk, până în 2020.
Cazul a fost transferat la Moscova prin decizia prim-vicepreședintelui Comitetului de Investigații al Federației Ruse, iar bunurile foștilor funcționari au fost confiscate. Toți trei riscă acum pedepse cu închisoarea între 8 și 15 ani (detalii AICI).