EXCLUSIV Document. Ministrul adjunct al Ministerului pentru Industrii Strategice de la Kyiv, despre garantarea integrității teritoriale și securității Ucrainei prin atragerea de investiții majore în sectorul apărării din partea aliaților: “Negociem. Toate instituțiile lucrează la asta. Mai trebuie să convingem aliații să cumpere arme de la producătorii ucraineni”


EXCLUSIV Document. Ministrul adjunct al Ministerului pentru Industrii Strategice de la Kyiv, despre garantarea integrității teritoriale și securității Ucrainei prin atragerea de investiții majore în sectorul apărării din partea aliaților: “Negociem. Toate instituțiile lucrează la asta. Mai trebuie să convingem aliații să cumpere arme de la producătorii ucraineni”

Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei a oferit, în exclusivitate pentru Podul.ro, mai multe informații despre importanța atragerii de investiții majore în sectorul apărării ucrainean din partea aliaților în scopul consolidării atât a apărării naționale, cât și a complexului militar-industrial ucrainean. 

Conform Ministrului adjunct al instituției, Dmitro Grișak, securitatea și capacitatea de rezistență a Ucrainei depind atât de fortificarea complexului militar-industrial ucrainean, cât și de posibilitatea ca producătorii ucraineni din industria apărării să se bucure de o cerere de producție și vânzare ridicată din partea aliaților occidentali. 

Acest lucru va ajuta enorm și economia Ucrainei, care va putea să funcționeze și să se adapteze regimului “economiei de război”. De menționat că Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei este angrenat, împreună cu alte instituții de la Kyiv, în valorificarea unor parteneriate militare pe termen lung, acest lucru presupunând și faptul atragerii de investiții majore din partea aliaților dar și a altor parteneri în industria de apărare a Ucrainei. 

Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul Ministerului pentru Industrii Strategice al Ucrainei:

“În legătură cu agresiunea militară la scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, prioritatea Ministerului Industriei Strategice este de a construi o industrie de apărare puternică și modernă, integrarea acesteia în industria de apărare a țărilor occidentale și în cadrul de securitate al UE și al țărilor NATO, printre altele, prin stabilirea și aprofundarea cooperării internaționale cu țările partenere, inclusiv prin atragerea de investiții în sectorul apărării. 

De la începutul războiului, capacitatea industriei de apărare a Ucrainei a crescut semnificativ și se ridică în prezent la aproximativ 30 de miliarde de dolari. În același timp, bugetul de stat al Ucrainei prevede achiziționarea de arme și echipamente militare în valoare de numai aproximativ 10 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că capacitățile de apărare ale Ucrainei, capacitățile de producție ale Ucrainei sunt utilizate doar într-o treime. În această privință este recomandabil să se convingă partenerii să cumpere arme pentru a satisface nevoile forțelor de apărare și securitate ale Ucrainei de la producătorii ucraineni, precum și să continue cooperarea deja existentă. 

Ucraina oferă diverse opțiuni de cooperare pentru parteneri: 1) întreprinderi comune (în continuare - SP). În prezent, ne aflăm în curs de negocieri cu mai mulți parteneri pentru a înființa o SP. Observăm o tendință în creștere a producătorilor occidentali de armament, care sunt din ce în ce mai interesați de o cooperare în acest domeniu. Cu toate acestea, nu este posibil să vorbim despre anumite aspecte ale cooperării în public având în vedere riscurile de securitate și condițiile partenerilor; 2) deschiderea de birouri ale producătorilor străini în Ucraina; 3) înființarea de întreprinderi de la zero; 4) localizarea întreținerii și reparării anumitor tipuri de arme; 5) furnizarea de componente. De fapt, țara parteneră nu achiziționează arme de la un producător ucrainean, ci îi furnizează gratuit componente achiziționate de la propriii producători. Adesea, acestea sunt componente scumpe, componente care constituie o parte semnificativă a prețului produsului. Toate procesele sunt pe deplin transparente și controlate de țara donatoare. Din cauza sensibilității informațiilor, nu le facem publice, dar partenerii noștri sunt pe deplin informați.

Negocierile sunt în curs, la diferite niveluri, cu diferite state și companii. Președintele Ucrainei, echipele cabinetului președintelui și ale prim-ministrului sunt implicate în negocierile privind investițiile în industria de apărare ucraineană. De asemenea, la negocieri participă Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv diplomația ucraineană, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Industrii Strategice și parlamentari. Proiectul ZBROYARI este primul proiect de acest gen, dar în procesul de implementare a acestuia există anumite provocări! Partea ucraineană, la rândul său, creează în toate etapele, cele mai confortabile condiții de cooperare cu partenerii în scopul atragerii cât mai rapide a fondurilor pentru industria de apărare ucraineană. În prezent, avem nevoie de diferite tipuri de arme. În același timp, Președintele Ucrainei a stabilit o sarcină prioritară pentru consolidarea sectorului munițiilor, apărarea aeriană, dronele - domeniile de bază ale Ministerului pentru Industrii Strategice. Totodată, nu încetăm să depunem eforturi pentru atragerea de investiții și pentru alte direcții ale Ministerului. 

Pe termen scurt, proiectul ZBROYARI este o modalitate bună de a pompa rapid industria de apărare ucraineană cu fonduri pentru a transfera mai multe arme către forțele de apărare. Industria de apărare ucraineană are deja o serie de capacități: există unități de producție, echipamente, tehnologii de lucru, personal calificat, iar ceea ce lipsește sunt resursele financiare. Pe termen lung, platforma consolidează legăturile dintre industriile de apărare ucraineană și europeană, între producătorii ucraineni și guvernele țărilor partenere. După victoria noastră, Ucraina va avea o industrie de apărare puternică, cu un volum mare de producție și, în consecință, o mare nevoie de “cumpărători”. În prezent, parteneriatele necesare sunt în curs de stabilire. 

Având în vedere situația de securitate și condițiile de cooperare cu partenerii, Ministerul pentru Industriilor Strategice nu dezvăluie detalii cu privire la unele negocieri și acorduri deja încheiate.”

Anterior, ex-consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Alexei Arestovici (care este și expert militar, absolvent al prestigioasei Academii militare din Odesa), a declarat că, pe termen lung, Ucraina, pentru a putea rezista Rusiei și a se dezvolta economic pe timp război, are nevoie de un complex militar-industrial care să se poată ridica la nivelul celui al Federației Ruse. Conform lui Arestovici, un astfel de complex militar-industrial ar putea deveni și o garanție că, pe viitor, Ucraina nu va mai fi atacată de Rusia. Dar pentru aceasta este nevoie ca marile puteri și statele dezvoltate din punct de vedere militar, inclusiv Turcia, China și Israel, să investească capitaluri și să deschidă întreprinderi militare proprii pe teritoriul Ucrainei (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.