Urmare a unei solicitări a Podul.ro, Administrația regional-militară de stat din Cernăuți a oferit mai multe informații despre refugiații interni din estul Ucrainei stabiliți în nordul Bucovinei și orașul Cernăuți.
În particular, responsabilii Administrației regional-militare au explicat importanța pe plan local și național a orașului și regiunii Cernăuți în eforturile de găzduire și primire a refugiaților ucraineni interni din Mariupolul devastat și ocupat de trupele invadatoare ale Federației Ruse. De asemenea, Administrația din Cernăuți ne-a explicat cum sunt primiți și consiliați psihologic și profesional refugiații interni, dar și care este contribuția lor la dezvoltarea locală.
De precizat că, datorită specificului multinațional al regiunii, unde domnește respectul pentru relațiile interetnice, similar orașului Ujhorod, nordul Bucovinei este un loc important al incluziunii în vestul Ucrainei. Acestea reprezintă considerente importante pentru est-ucrainenii care decid să se refugieze aici din zonele și orașele preponderent vorbitoare de limba rusă ale Ucrainei, în special din cele bombardate zilnic de Rusia, sau deja ocupate, precum Mariupol, Luhansk, Donetsk, Melitopol, Berdiansk, sau malul stâng al Niprului, din Herson:
Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul Administrației regional-militare de stat din Cernăuți:
“De la începutul războiului pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei, regiunea Cernăuți a devenit una dintre regiunile-cheie care au asigurat primirea și cazarea persoanelor strămutate intern. Până în prezent, avem peste 75.000 de persoane strămutate intern (refugiați interni) înregistrate. Aceste cifre se adaugă faptului că nordul Bucovinei are reputația de a fi una dintre primele regiuni care găzduiesc persoane strămutate intern. Precizăm că 4677 de persoane s-au strămutat din Mariupol în regiunea Cernăuți, iar 1738 persoane din Mariupol trăiesc/rezidează în orașul Cernăuți. Regiunea a stabilit o cooperare strânsă cu organizații, fundații internaționale și naționale și fundații caritabile care oferă o asistență importantă persoanelor strămutate intern.
În special, pentru a integra persoanele strămutate intern în societatea nord-bucovineană, au fost organizate evenimente informaționale și educaționale, vizite la locurile lor de reședință temporară, târguri de locuri de muncă, precum și zile ale sănătății mintale, în timpul cărora toată lumea are posibilitatea de a primi sprijin psihosocial și consultații individuale cu psihologi. Asigurarea unui mediu sigur îi ajută pe oameni să se recupereze după stres și traume și le păstrează viața și demnitatea.
Este demn de remarcat faptul că mulți refugiați interni sunt lucrători calificați, antreprenori, oameni de creație care aduc o contribuție semnificativă la dezvoltarea economiei locale. Găzduirea persoanelor strămutate în interiorul țării și punerea la dispoziția acestora a unor condiții de viață adecvate contribuie la consolidarea sentimentului de unitate și cooperare între regiunile Ucrainei și o înțelegere a responsabilității comune pentru soarta țării”.