Lasconi vs. CG. Daniel Uncu: Trebuie să mizez pe pragmatismul euroatlantic al PSD / PSD nu are încotro decât să joace subteran cartea euroatlantică, singura care-i pune la dispoziție bani, securitate comună și credibilitate internațională


Lasconi vs. CG. Daniel Uncu: Trebuie să mizez pe pragmatismul euroatlantic al PSD / PSD nu are încotro decât să joace subteran cartea euroatlantică, singura care-i pune la dispoziție bani, securitate comună și credibilitate internațională

O mare necunoscută în perspectiva turului al doilea al alegerilor prezidențiale este cea referitoare la nivelul de susținere pe care PSD îl va acorda prezidențiabilei pro-democrație Elena Lasconi. În acest context, intelectualul conservator Daniel Uncu trece în revistă motivele pentru care PSD ar putea avea și ar trebui să aibă interesul major ca Elena Lasconi să-l învingă pe candidatul pro-rus Călin Georgescu. 

"Condiția minimală pentru ca viitoarea echipă de la Palatul Victoria să poată avea acces facil la banii europeni, dar și la banii de pe piețele financiare, cu dobânzi moi, este ca România să nu fie percepută ca un centru de instabilitate euro-atlantică, un centru imprevizibil strategic și volatil militar, o țară bulgarizată politic, eurosceptică și nesigură economic. Iar PSD știe că nu își poate permite să guverneze într-un mediu de afaceri european și internațional și politic sceptic și rezervat, care să îi erodeze și mai tare imaginea și dă îi deprime electoratul", precizează Daniel Uncu, subliniind în acest sens următoarea chestiune: "PSD nu are încotro decât să joace subteran cartea euroatlantică, singura care i pune la dispoziție bani, securitate comună și credibilitate internațională". Amintim cu acest prilej că PSD nu a anunțat la nivel central, în mod transparent, susținerea pentru Elena Lasconi, ci a exprimat doar atașamentul față de valorile euro-atlantice. 

Redăm în integralitate analiza realizată pe 2 decembrie de Daniel Uncu: 

"Nu am încotro!  

Lasconi și Arturo Ui, în turul al doilea la prezidențiale, așadar.

Lucrurile ar putea evolua în următorii parametri, dacă nu mă înșel prea tare:  

1. Ciolacu a lăsat totul la latitudinea electoratului PSD, la nivel declarativ. Asta este, evident, o simplă declarație de appeassment, pentru un electorat frustrat și debusolat. O atare poziționare se poate lesne înscrie în logica declarației sale de demisie, care nu a votat nici cât timpul în care a fost redactată și postata in social media.  

2. În realitate, este de așteptat că ordinul de luptă pe unitate pentru Palatul Cotroceni va ține obligatoriu cont de constrângerile prezenței masive a NATO în România și de nevoia disperată de bani europeni. Mulți bani. Iar aceștia trebuie să fie și 'trași'. Eficient și rapid. Asta presupune neapărat competență guvernamentală, amorsată de voință politică pro-europeană. 

Întregul raționament de mai sus capătă validitate și devine vital pentru PSD, care fără doar și poate va emite pretenția să formeze viitoarea coaliție de guvernământ! Și e musai pentru partidul care va emite cu siguranță pretenția de a forma și conduce viitoarea coaliție de guvernământ să aibă acces la cât mai mulți bani europeni și nu numai europeni. Fără acești bani, în 2025, guvernul - condus ce PSD - se va confrunta cu o situație economică extrem, extrem de complicată: investiții blocate, salarii plafonate, pensii neplătite, inflație galopantă și, deci, putere de cumpărare scăzută, o balanță de plăți dezastruoasă, siguranță energetică sub semnul întrebării.  

3. Condiția minimală pentru ca viitoarea echipă de la Palatul Victoria să poată avea acces facil la banii europeni, dar și la banii de pe piețele financiare, cu dobânzi moi, este ca România să nu fie percepută ca un centru de instabilitate euro-atlantică, un centru imprevizibil strategic și volatil militar, o țară bulgarizată politic, eurosceptică și nesigură economic. Iar PSD știe că nu își poate permite să guverneze într-un mediu de afaceri european și internațional și politic sceptic și rezervat, care să îi erodeze și mai tare imaginea și dă îi deprime electoratul.  

4. De aceea, îndrăznesc să prevăd o abordare internă deloc simplă și cordială în PSD, fiind previzibil că se va da o luptă acerbă între nucleul politico-ideologic central, flexibilizat de relația cu Bruxelles-ul și legiunea marginală, extrem de puternică, ermetică, a baronilor locali.  

În vederea unei clarificări prezidențiale, care să aducă maximum de avantaje în condițiile ieșirii din cursă a lui Ciolacu, PSD nu are încotro decât să joace subteran cartea euroatlantică, singura care-i pune la dispoziție bani, securitate comună și credibilitate internațională. Altfel, România tinde să fie marginalizată, admonestată, depunctată sau chiar sancționată, dacă va aluneca spre formatul budapestan al colaborării cu UE. Efectele unei asemenea eventualități le poate simți în direct absolut orice român care a călătorit în ultimul în Ungaria.  

Deja, la noi, contemplarea unei posibile schimbări de discurs la Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, coroborată și cu incompetența de până acum a guvernului PSD-PNL, se resimte în câțiva indicatori de bază: inflație, ROBOR, BVB, rata dobânzii la împrumuturi externe.  

5. Liberalii, useriștii, udemeristii, micul electorat al lui Orban și celelalte minorități, vor merge pe soluția nord-atlantică. Aici lucrurile sunt relativ clare.

Așadar, fie și numai din această perspectivă, personajul solemn reprezintă o amenințare cât se poate de reală la adresa bunăstării cetățeanului și la adresa PSD...!  

Ca atare, trebuie să mizez pe pragmatismul euroatlantic al covrigarului. Nu am încotro!". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.