Viktor Orban l-a invitat în Ungaria pe Netanyahu, în timp ce Statele Unite, Germania și Franța nu par a fi dispuse să se grăbească să accepte mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele premierului israelian


Viktor Orban l-a invitat în Ungaria pe Netanyahu, în timp ce Statele Unite, Germania și Franța nu par a fi dispuse să se grăbească să accepte mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele premierului israelian

Președintele Joe Biden a denunțat decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite, joi, mandate de arestare pentru prim-ministrul Israelului și fostul său ministru al Apărării. El a declarat că "emiterea de către CPI a mandatelor de arestare împotriva liderilor israelieni este scandaloasă". 

"Permiteți-mi să fiu clar încă o dată: indiferent ce ar putea insinua CPI, nu există nicio echivalență - niciuna - între Israel și Hamas", a punctat Biden.  

”Statele Unite vor fi întotdeauna alături de Israel împotriva amenințărilor la adresa securității sale", a mai adăugat președintele american. 

Deși toate țările Uniunii Europene sunt membre ale CPI și au obligația de a executa mandatele acesteia, Germania și Franța au refuzat să spună ce ar face dacă premierul israelian ar intra pe teritoriul lor. Nici Marea Britanie nu a dat un răspuns clar la întrebarea dacă premierul israelian va fi reținut, în eventualitatea în care acesta va pune piciorul pe teritoriul britanic. Berlinul a declarat că "este unul dintre cei mai mari susținători ai CPI - această atitudine este și rezultatul istoriei germane", dar a adăugat că nu va preciza ce va face până când Netanyahu nu intenționează să călătorească în Germania.

"În același timp, este o consecință a istoriei germane faptul că împărtășim relații unice și o mare responsabilitate cu Israelul", a adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului german. 

Parisul și-a atenuat reacția inițială, de a afirma că se va alinia statutului CPI, declarând, vineri, că a luat act de decizia CPI, dar că aceasta nu a fost o hotărâre, ci o "formalizare a unei acuzații". 

Guvernul olandez a declarat că va acționa în baza mandatului de arestare al CPI dacă liderul israelian ar vizita țara, dar Geert Wilders, liderul celui mai mare partid guvernamental olandez, a declarat că se va întâlni în curând cu "prietenul" său Netanyahu, în Israel. 

Premierul Viktor Orban a folosit prilejul de a câștiga vizibilitate ca apărător al unei cauze susținute de majoritatea tarilor mari occidentale și l-a invitat, vineri, pe Benjamin Netanyahu să viziteze Ungaria, ca reacție la emiterea mandatelor de arestare de către Curtea Penala Internațională (CPI) pentru acesta și fostul ministru Yoav Gallant. 

"Astăzi îl voi invita pe prim-ministrul Israelului, dl Netanyahu, într-o vizită în Ungaria și, în cadrul acestei invitații, îi voi garanta că, dacă va veni, hotărârea CPI nu va avea niciun efect în Ungaria și nu îi vom urma conținutul", a asigurat Orban.

Mai apoi, premierul Ungariei a calificat mandatele de arestare pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității drept o "decizie obraznică, cinică și complet inacceptabilă" (detalii AICI).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.