Echipajul vrachierului chinez Yi Peng 3 este suspectat că a întreprins acțiuni de sabotaj asupra celor două cabluri de internet de pe fundul Mării Baltice, a căror avariere a fost înregistrată duminică și luni.
Incidentul a stârnit îngrijorări cu privire la un posibil sabotaj al infrastructurii critice din regiune, iar Finlanda nu a exclus declanșarea articolului 5 din NATO în cazul confirmării unui act deliberat ordonat de un alt stat.
Nava chineză raportase anterior o avarie la sistemul său de navigație, pentru a-și explica cursul ciudat în zona Mării Baltice în care s-a produs avaria.
Yi Peng 3 a făcut escală în portul rusesc Ust-Luga la 10 noiembrie, apoi duminică după-amiază, nava a raportat o defecțiune a sistemului de urmărire, care a durat câteva ore, chiar în timp ce se produceau avarii la cabluri.
Luni, nava a deviat de la curs și a schimbat direcția în zona în care se intersectează cablurile avariate - cablul finlandez C-Lion 1 și cablul lituanian-suedez – unde a efectuat manevre neobișnuite în apropierea insulei Öland, încercuind zona timp de aproximativ 1,5 ore înainte de a-și continua călătoria. De atunci, nava a fost urmărită de nave de război daneze, inclusiv de fregata HDMS Niels Juel și de nava de patrulare HDMS Hvidbjornen.
Un cablu care leagă Lituania de Suedia, responsabil pentru aproximativ 30 % din lățimea de bandă a internetului din Lituania și operat de compania suedeză de telecomunicații Arelion a înregistrat prima avarie fizică duminică dimineața. Al doilea incident a implicat cablul finlandez C-Lion 1, care leagă Helsinki de Rostock, în Germania, a cărui defectare bruscă ar indica o forță externă, după cum a declarat compania de stat Cinia.
Experții și oficialii subliniază avertismentele anterioare cu privire la un posibil sabotaj al infrastructurii submarine de către Rusia. Potrivit unui raport din aprilie al televiziunilor publice din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda, Rusia are o flotă de nave echipate pentru a desfășura activități de spionaj și sabotaj în apele nordice. Oficialii americani au avertizat din septembrie cu privire la creșterea activității navale rusești în apropierea unor cabluri submarine esențiale, iar acum două cabluri din Marea Baltică au cedat la aproximativ 60 de mile marine distanță.
Gradul de perturbare cauzat de avarie nu este încă clar, întrucât majoritatea fluxurilor de date sunt direcționate prin rute alternative, dar experții avertizează că astfel de incidente ar putea face parte dintr-o strategie mai amplă de destabilizare a infrastructurii critice din Europa.
Ministrul finlandez de Externe, Elina Valtonen, a declarat că, în cazul în care ancheta arată că în spatele incidentelor se află un actor statal, Finlanda va lua în considerare declanșarea articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Articolul 5 al NATO este o dispoziție-cheie a Tratatului Atlanticului de Nord, care constituie baza apărării colective a statelor membre ale Alianței. Formularea acestuia prevede că un atac armat asupra uneia sau mai multor țări NATO va fi tratat că un atac asupra tuturor statelor membre, care se angajează să apere împreună țara atacată (detalii AICI).