EXCLUSIV. Singurul oraș din vestul Ucrainei care NU a fost niciodată vizat de atacuri rusești. Cunoscutul jurnalist ucrainean Dmitrii Gordon avertizează că la mijloc ar putea fi o înțelegere între Orban și Putin. Tăcerea dubioasă a Moscovei și a Budapestei


EXCLUSIV. Singurul oraș din vestul Ucrainei care NU a fost niciodată vizat de atacuri rusești. Cunoscutul jurnalist ucrainean Dmitrii Gordon avertizează că la mijloc ar putea fi o înțelegere între Orban și Putin. Tăcerea dubioasă a Moscovei și a Budapestei

Puțini cunosc despre faptul că în Ucraina există un oraș spre care rachetele și dronele rusești ucigașe NU au zburat niciodată de la începutul războiului de ocupație al Rusiei în Ucraina. E vorba despre orașul Ujhorod din regiunea Transcarpatia, un punct urban important în vestul Ucrainei, situat foarte aproape de granița ucraineano-maghiară și ucraineano-slovacă. 

De la începutul războiului, Ujhorod a găzduit mii de refugiați interni și continuă să ofere adăpost ucrainenilor strămutați din diverse zone. Transcarpatia a devenit un loc sigur pentru mii de ucraineni, fiind singura regiune din Ucraina în care nu există stare de asediu în timpul războiului, iar rachetele rusești au ajuns aici o singură dată, în primăvara anului 2022 (detalii AICI). Atunci, acestea au vizat cu totul alte ținte decât centrul regional Ujhorod, locul în care minoritatea maghiară reprezintă al treilea grup etnic ca mărime, după ucraineni și ucrainenii vorbitori de limbă rusă (detalii AICI).

“Prețurile pe piața imobiliară din Transcarpatia le-au depășit semnificativ pe cele din Kyiv de la începutul invaziei la scară largă, deoarece ucrainenii înstăriți sunt dispuși să plătească mai mult pentru proprietăți într-una dintre cele mai sigure regiuni din Ucraina”, scrie visitukraine.today. 

Cererea de proprietăți în Ujhorod este enormă. Anterior, antreprenorii locali investeau în clădiri noi, dar cererea pentru acestea era redusă. Acum aproape că nu mai există proprietăți libere pe piața imobiliară din Transcarpatia. 

Prețurile din meniurile majorității restaurantelor din Ujhorod au crescut și ele semnificativ. Unii locuitori din Kyiv au adus, de asemenea, noi servicii și facilități la Ujhorod. Destul de multe întreprinderi s-au relocat în Transcarpatia. Există o suflare de concurență nouă în sectorul serviciilor, pe piața imobiliară și în domeniul restaurantelor.

Conform expertului, agentului imobiliar și președintelui Comitetului pentru tehnologia informației al Uniunii agenților imobiliari din Ucraina (URU) – Oleksandr Boyko –, Ujhorod a devenit chiar mai atractiv decât capitala Galiției, Lvov, datorită caracterului său unic și ”exotismului” său. Diferite culturi sunt împletite aici, arhitectura este interesantă și e confortabil să trăiești în zonă, dacă nu-ți plac megaorașele zgomotoase (detalii AICI). 

O înțelegere ruso-maghiară?

Cunoscut jurnalist ucrainean, Dmitrii Gordon (foto jos) a avertizat, recent, că lipsa atacurilor rusești asupra orașului Ujhorod, cu o importantă prezență etnică maghiară,  ar putea însemna o înțelegere prealabilă între prim-ministrul rusofil al Ungariei, Viktor Orban, și dictatorul rus Vladimir Putin (detalii AICI)

Conform lui Gordon, “înțelegerea” ar data încă de la începutul războiului, când nu exista o certitudine asupra capacităților de rezistență armată a Ucrainei. Jurnalistul crede că Putin era sigur că va ocupa toată Ucraina, promițându-i în prealabil lui Orban că îi va oferi “cadou” regiunea sau părți din regiunea Transcarpatia, unde elementul maghiar este mai numeros, probabil și orașul Ujhorod, deși acolo maghiarii nu sunt decât al treilea grup etnic/lingvistic ca mărime. 

Tăcere dubioasă pe axa Moscova-Budapesta. Și reacția Administrației Regional-Militare de stat din Transcarpatia

La apariția acestor informații în spațiul public, Podul.ro a decis să solicite o reacție atât din partea Ministerului de externe al Rusiei, cât și din partea Ministerului de externe al Ungariei. Curios, până la data publicării acestui articol, instituțiile menționată nu au venit cu un comentariu la subiect. Mai mult, o reacție a fost solicitată și din partea Administrației Regional-Militare de stat din Transcarpatia, însă instituția ne-a declarat doar că “nu comentează”. Aceste (ne)răspunsuri nu pot decât să ridice noi semne de întrebare, evident contrare interesului național și de securitate al statului ucrainean. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.