Președintele SUA, Joe Biden, a decis să autorizeze utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru lovituri în interiorul Rusiei, transmite The New York Times. Informația nu a fost confirmată oficial, dar nici dezmințită.
În septembrie, tiranul de la Kremlin, Vladimir Putin, amenința că această decizie ar însemna că „toate țările NATO sunt oficial în război cu Rusia”.
Armele ar putea fi folosite inițial împotriva trupelor ruse și nord-coreene în apărarea forțelor ucrainene din regiunea Kursk, vestul Rusiei.
Potrivit AP, care citează un oficial american și alte trei surse de la Casa Albă, decizia care permite Ucrainei să utilizeze sistemul de rachete tactice cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei vine în contextul în care mii de soldați nord-coreeni au fost masați în imediata apropiere a graniței cu Ucrainei, în sprijinul operațiunilor rusești de recuperare a teritoriului ocupat de ucraineni, dar are cel mai probabil legătură și cu declarațiile președintele ales Donald Trump care a afirmat, repetat, că va pune capăt rapid războiului, exprimându-și scepticismul cu privire la continuarea sprijinului militar din partea Statelor Unite.
Informația a fost transmisă și de Reuters, care citează trei surse familiare cu subiectul. Ucraina intenționează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare, au declarat sursele, fără a dezvălui detalii din cauza preocupărilor legate de securitatea operaţională.
Primele lovituri în adâncime vor fi efectuate probabil cu rachete ATACMS, care au o rază de acţiune de până la 190 mile (306 km).
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și mulți dintre suporterii săi occidentali au făcut presiuni asupra lui Biden timp de luni de zile pentru a permite Ucrainei să lovească ținte militare din interiorul Rusiei cu rachete furnizate de Occident, afirmând că interdicția SUA a făcut imposibilă încercarea Ucrainei de a opri atacurile rusești asupra orașelor și rețelelor sale electrice.
Unii susținători au susținut chir că aceasta și alte constrângeri ale SUA ar putea chiar contribui la înfrângerea Ucrainei. Dezbaterea a devenit o sursă de dezacord între aliații NATO ai Ucrainei.
Biden a rămas însă neclintit, hotărât să se opună oricărei escaladări care, în opinia sa, ar putea atrage SUA și alți membri NATO într-un conflict direct cu Rusia.