Bloomberg: 100.000 de militari nord-coreeni ar putea ajunge să lupte în Ucraina și în regiunea Kursk


Bloomberg: 100.000 de militari nord-coreeni ar putea ajunge să lupte în Ucraina și în regiunea Kursk

Numărul militarilor nord-coreeni trimiși pe frontul din Ucraina pentru a lupta alături de forțele ruse ar putea ajunge la 100.000, pe măsură ce alianța dintre Rusia și Coreea de Nord se consolidează. 

Potrivit Bloomberg, care citează surse din țările G20, sprijinul militar de această amploare va fi cel mai probabil furnizat prin rotația trupelor în timp, mai degrabă decât în cadrul unei singure desfășurări. 

Publicația îl citează pe ambasadorul Ucrainei în Coreea de Sud, Dmytro Ponomarenko, care a declarat la începutul lunii noiembrie că până la 15000 de soldați nord-coreeni care luptă în regiunea Kursk din Rusia și posibil în zonele ocupate din estul Ucrainei vor fi rotiți la fiecare câteva luni. 

Problema cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord va fi discutata la Summitul G20 care avea loc acesta săptămână, în Brazilia, inclusiv în timpul unei întâlniri dintre cancelarul german Olaf Scholz și președintele chinez Xi Jinping. În cadrul întâlnirii dintre cei doi de la Rio, care va avea loc marți, cancelarul Scholz va încerca să îl convingă pe președintele Xi Jinping să își folosească influența pe care o are asupra Rusiei și Coreei de Nord pentru a preveni această posibilă nouă escaladare a războiului. 

The New York Times afirmase pe 10 noiembrie că 50000 de soldați ruși și nord-coreeni se pregătesc să lanseze o contraofensivă în regiunea Kursk din Rusia, citând un înalt oficial ucrainean. Acesta a declarat că, potrivit serviciilor secrete ucrainene, Coreea de Nord ar putea trimite până la 100000 de soldați pentru a ajuta Rusia. 

Un număr record de cetățeni nord-coreeni au sosit în Rusia în al treilea trimestru al acestui an, invocând "instruirea" ca motiv al călătoriei. De asemenea, Financial Times a raportat că au fost trimise în Rusia, din Coreea de Nord, aproximativ 50 de obuziere autopropulsate M1989 Koksan și 20 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (detalii AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.