Invadatorii ruși comit un genocid identitar și lingvistic de proporții în teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv în Crimeea și regiunile Donețsk și Luhansk, anexate ilegal în 2014. Simpla folosire de către vorbitorii de limbă ucraineană din Crimeea, ori de către ucrainenii din Herson, Zaporijie, Donețsk și Luhansk a limbii ucrainene, limba lor maternă, echivalează cu ”trădarea”.
Practic, ocupanții ruși au ajuns să nu le permită ucrainenilor să fie ucraineni și să vorbească limba maternă, obligându-i să vorbească exclusiv în limba rusă și să se considere și să se declare așa-ziși “ruși”.
Acest lucru continuă, de fapt, politica feroce a rușilor privimd deznaționalizarea și rusificarea ucrainenilor, rusificare practicată timp de mai multe secole, iar asta în condițiile în care Ucraina este cel mai rusificat stat din spațiul post-sovietic (dar democratic, pro-european și nu pro-rusesc) după Belarus.
Acest lucru demonstrează și că Putin este mai bolșevic decât Lenin, și mai stalinist decât Stalin – ultimii, după ocuparea Republicii Populare Ucrainene în 1920, și după înființarea pe cadavrul ei a așa-zisei RSS Ucraineană, cel puțin au permis o anumită uzanță a limbii ucrainene pentru a nu tulbura și mai tare apele în societatea ucraineană.
Astăzi, ucrainenii din teritoriile ocupate de ruși riscă pușcărie sau represalii “profilactice” în beciuri pentru simpla folosire a limbii ucrainene. Faptul că Putin ordonă asemenea măsuri pe care nici măcar Lenin sau Stalin nu le practicau cu atâta ușurință denotă două lucruri: 1) Putinismul este egal cu fascismul/nazismul; 2) Putin tratează teritoriile ucrainene ocupate prin prisma concepției de “ruskii mir” ancestral (“исконно русские земли”), iar asta depășește orice organizare politică internă, chiar și bazele așa-zisului federalism rusesc, căci chiar și autonomii precum Tatarstan, Cecenia, Ingușetia ori Daghestan beneficiază de dreptul de a-și folosi, într-o măsură mai mică sau mai largă, limbile locale!
Pe lângă genocidul identitar și lingvistic, rușii mai comit și alte crime grave în teritoriile ucrainene ocupate. Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU):
“Conform legislației Ucrainei, limba ucraineană are statutul de limbă oficială unică în țara noastră. Teritoriile ucrainene ocupate temporar de către statul-agresor sunt parte indivizibilă a Ucrainei. Pe teritoriile respective se aplică Constituția și legile Ucrainei, precum și înțelegerile internaționale care au fost aprobate ca obligatorii de către Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul). În același timp, administrația de ocupație rusă încalcă flagrant drepturile internaționale umanitare pe teritoriile ucrainene ocupate temporar. Acolo au loc torturi, violuri sexuale, lipsiri ilegale de libertate, deportări ale copiilor, uciderea de către ocupanți a civililor dar și alte crime.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), împreună cu alte instituții de stat din țara noastră, precum și cu organizațiile internaționale documentează faptele de încălcare a drepturilor internaționale umanitare pe teritoriile ocupate temporar. Acest lucru se face, de asemenea, pentru a crește presiunea internațională asupra rusiei de a-și opri agresiunea armată și de a aduce vinovații în fața justiției pentru crime de război.”
Precizăm că, anterior, Ombudsmanul Ucrainei (Avocatul poporului – n. red.), Dmitro Lubinets, a oferit mai multe detalii despre cum sunt persecutați ucrainenii din teritoriile ocupate de armata rusă dacă folosesc sau vorbesc limba ucraineană.
“Pentru că vorbesc în ucraineană, ucrainenii sunt aruncați la subsol și bătuți”, a comentat Lubinets cazurile de persecuție pe motive lingvistice.
Conform lui Lubinets, un cuplu de civili care a reușit să părăsească teritoriul temporar ocupat al regiunii Herson a fost supus la rele tratamente de către ocupanți. Femeia a fost dusă de două ori la subsol și bătută crunt doar pentru că a îndrăznit să vorbească în limba sa maternă, ucraineana, și nu în limba rusă, cum îi cereau ocupanții.
Lubinets a relatat că bărbatul și femeia au încercat de trei ori să plece pe teritoriul controlat de Ucraina: prima dată s-a tras asupra unui vehicul de evacuare în fața lor, iar a doua oară, au fost reținuți și agresați fizic de ruși. Doar a treia încercare a fost încununată de succes. Ulterior, aceștia au dezvăluit presei prin ce chinuri au fost nevoiți să treacă doar pentru că au îndrăznit să-și vorbească propria limbă.
Cu ajutorul Biroului Ombudsmanului a fost elaborată o rută de evacuare și a fost oferit sprijin psihologic cuplului. Cei doi se află acum în siguranță. Femeia mărturisește că, atunci când se afla deja pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ucrainene, s-a pus în genunchi și a sărutat pământul (detalii AICI).
În toamna anului 2022, forțele armate ucrainene au eliberat malul drept al regiunii Herson, inclusiv orașul Herson. O parte a regiunii, situată pe malul stâng al râului Dnipro, se află în continuare sub ocupația temporară a Rusiei.