Ce au discutat Olaf Scholz și Vladimir Putin în cursul convorbirii telefonice inițiate de cancelarul german cu acceptul SUA, al Marii Britanii, al Franței și al altor state din G7


Ce au discutat Olaf Scholz și Vladimir Putin în cursul convorbirii telefonice inițiate de cancelarul german cu acceptul SUA, al Marii Britanii, al Franței și al altor state din G7

O conversație între cancelarul german Olaf Scholz și liderul rus Vladimir Putin, care a durat aproximativ o oră, a avut loc vineri, la inițiativa cancelarului german. Apelul ar fi fost pregătit timp de "săptămâni" în strânsă coordonare cu partenerii internaționali cheie - Statele Unite, Marea Britanie, Franța și alte țări din G7 – pentru a avea loc după alegerile din SUA. 

Raportul oficial al conversației arată că Scholz a condamnat în mod special bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene și a declarat că implicarea soldaților nord-coreeni în lupte ar putea duce la o escaladare gravă a războiului. 

În același timp, discuția i-a dat posibilitatea lui Putin să își reafirme temele temele știute ale propagandei, precum faptul că Rusia ar fi declanșat un război la scară largă împotriva Ucrainei din cauza "politicii agresive pe termen lung a NATO, menită să creeze un cap de pod anti-rus pe teritoriul ucrainean". 

Putin a susținut și că nu a refuzat niciodată să negocieze o soluție pașnică, dar în condițiile Rusiei, "ținând cont de noile realități teritoriale". Însa condiția esențială a unei soluții pașnice ar fi, pentru Putin, eliminarea "cauzelor profunde ale conflictului".

La puțin timp după apel, președintele Volodymyr Zelenskyy a reacționat public exprimându-și clar dezaprobarea pentru această discuție a cancelarului german cu Putin, discuție despre care a fost informat înainte că aceasta să aibă loc. 

"Cancelarul Scholz m-a informat că îl va suna pe Putin. Apelul lui Olaf, cred eu, deschide cutia Pandorei. Acum ar putea exista alte discuții sau apeluri - doar o mulțime de cuvinte. Și asta este exact ceea ce Putin a dorit întotdeauna: este esențial pentru el să-și slăbească izolarea, precum și izolarea Rusiei, și să se angajeze în conversații de rutină care nu vor da niciun rezultat. A procedat în acest fel timp de decenii. Acest lucru a permis Rusiei să evite să-și schimbe strategia sau să facă absolut orice, ceea ce a dus la acest război. Acum înțelegem toate aceste probleme. Înțelegem cum să acționăm. Și vrem să fim clari: Minsk-3 nu se va întâmpla; avem nevoie de o pace reală" [acordurile de la Minsk sunt acorduri internaționale semnate de Ucraina, Rusia și OSCE în 2014 și 2015, care au încercat să pună capăt războiului din Donbas – n.red.] – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.