Autoritățile rusești – printre care și Ministerul Transporturilor de la Moscova – sunt ferm convinse că armata lor invadatoare nu va părăsi niciodată teritoriile ocupate din estul și sud-estul Ucrainei.
Drept dovadă, Ministerul Transporturilor Rusiei a pus în funcțiune un mecanism prin care regiunile ucrainene ocupate (Donețsk, Luhansk, Crimeea și mai recent, parțial Zaporijie, parțial Herson) vor beneficia de așa-zise “proiecte economice de dezvoltare” menite să le egalizeze cu nivelul de ”dezvoltare” din regiunile Rusiei.
Cu alte cuvinte, în opinia Kremlinului și a propagandiștilor ruși, regiunile ucrainene ocupate nu ar trebui să se deosebească de oricare altă regiune din Rusia. Această abordare este una cel puțin șocantă, mai ales că aceste anexări ilegale și barbare din toate punctele de vedere au fost făcute prin război, rușii încercând să prezinte asta, inclusiv genocidul, ca pe o normalitate, atât în timpul anexării armate, cât și în timpul exercitării autorității ocupaționiste.
De asemenea, acest lucru arată că rușii sunt indiferenți, de fapt, față de negocierile de pace ruso-ucrainene, vădind și dispreț față de occidentali, care s-au tot întrecut în declarații care mai de care mai tari despre “cât de ferm” garantează vestul integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.
Vă prezentăm, mai jos, cum răspunde Ministerul Transporturilor Rusiei la întrebarea Podul.ro dacă autoritățile ruse iau în calcul riscul unor investiții majore în regiunile ucrainene ocupate fără a cunoaște care va fi deznodământul războiului și a eventualelor viitoare negocieri de pace ruso-ucrainene (inclusiv în cheia în care nimeni nu a recunoscut anexările rusești ilegale):
“Unul dintre principiile de bază ale autorității publice în Federația Rusă este îndeplinirea efectivă a sarcinilor în interesul populației care trăiește pe teritoriul respectiv (articolul 132 din Constituția Federației Ruse). În acest sens, deciziile privind necesitatea de a investi în dezvoltarea infrastructurii de transport pe teritoriul entităților constitutive incluse în Federația Rusă - Legile constituționale federale din 04.10.2022 nr. 5-FKZ, nr. 6-FKZ, nr. 7-FKZ și nr. 8-FKZ, nr. 5-FKZ, nr. 6-FKZ, nr. 7-FKZ și nr. 8-FKZ din 04.10.2022 (denumite în continuare „Subiectele”), se adoptă de către organismele de stat autorizate, cu participarea autorităților de stat relevante ale entităților constitutive ale Federației Ruse pe baza unei analize a situației actuale a dezvoltării socio-economice a subiecților și în strictă conformitate cu ordinele președintelui Federației Ruse privind aducerea nivelului de dezvoltare a subiecților la indicatorii de dezvoltare economică ai întregii Rusii.
Prin Decretul nr. 2255 al Guvernului Federației Ruse din 22.12.2023 a fost aprobat Programul de stat al Federației Ruse „Restaurarea și dezvoltarea socio-economică a Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Luhansk, regiunii Zaporizhzhya și regiunii Kherson” care definește prioritățile, scopurile și obiectivele de dezvoltare a entităților, în conformitate cu care se realizează în prezent investițiile necesare. În plus, dorim să remarcăm faptul că organismul executiv federal responsabil pentru elaborarea proiectelor de programe de stat ale Federației Ruse pentru dezvoltarea entităților și coordonarea activităților pentru punerea lor în aplicare este Ministerul Construcțiilor al Federației Ruse”.
Mai trebuie spus că, după anexarea Hersonului și Zaporijiei, autoritățile ocupaționiste ruse au lansat mai multe portaluri și trusturi media propagandistice în regiunile ucrainene, acestea ”justificând” războiul și toate consecințele sale. Aceste oficine numesc autoritățile ucrainene legale și constituționale din părțile Hersonului și Zaporijiei controlate de Ucraina drept “autorități ocupaționiste”, iar ucrainenii sunt etichetați drept “ocupanți”, practic la ei acasă.
Această situație indică faptul că obiectivul Rusiei nu este doar să-și mențină ocupația asupra unor părți din Herson și Zaporijie, ci și să o extindă cât poate de mult, la fel cum s-a întâmplat în primele luni ale războiului genocidar.