Românii, sub asaltul facturilor "dodoloațe" în epoca USL. Cristina Prună: "România a avut în toată această perioadă printre cele mai mari prețuri la electricitate din Europa. Este o contraperformanță remarcabilă". Soluțiile propuse de deputata USR pentru ca românii "să beneficieze de prețuri corecte la energie"


Românii, sub asaltul facturilor "dodoloațe" în epoca USL. Cristina Prună: "România a avut în toată această perioadă printre cele mai mari prețuri la electricitate din Europa. Este o contraperformanță remarcabilă". Soluțiile propuse de deputata USR pentru ca românii "să beneficieze de prețuri corecte la energie"

Participând luni, 11 noiembrie, la Forumul Gazelor Naturale organizat de Financial Intelligence, deputata USR Cristina Pună a reliefat, printre altele, că statul român, condus de coaliția PSD-PNL, a sufocat practic fiscal furnizorii de energie și a descurajat investițiile în producția energetic[. Rezultatul? "România a avut în toată această perioadă printre cele mai mari prețuri la electricitate din Europa", a precizat deputata USR. 

În acest context, Cristina Prună a trecut în revistă o serie de soluții ce trebuie implementate până în luna aprilie a anului 2025 pentru ca românii să beneficieze de prețuri corecte la energie. 

"Românii și economia trebuie să beneficieze de prețuri corecte la energie și gaze.  

Decizia recentă de neconstituționalitate privind sistemul de plafonare/compensare a prețurilor la energie a arătat că criza energetică a fost gestionată PROST! Am atras atenția încă de la început, am venit cu soluții în parlament. Avem însă parte de un mecanism unic în Europa, care s-a dovedit un dezastru.

Întrebarea e cine răspunde? Avem o serie de decidenți care au greșit. Au scris reglementări greșite la minister, la ANRE. A venit vremea ca acești oameni care au greșit să facă un pas în spate. Au demonstrat că nu fac ce trebuie pentru sectorul energetic și trebuie să răspundă.

Schema gândită de guvern a fost nu doar ineficientă și costisitoare, ci și neconstituțională. Statul este și azi dator la furnizorii de energie 5 miliarde de lei. Asta în timp ce a colectat zeci de miliarde de lei de la producătorii de energie.  

Cu alte cuvinte furnizorii au fost aduși la limita blocajului activității, iar investițiile pe zona de producție au fost puse în așteptare. Cireașa de pe tort rămâne că România a avut în toată această perioadă printre cele mai mari prețuri la electricitate din Europa. Este o contraperformanță remarcabilă pentru acest guvern.

Alegerile ne vor arăta încotro se va îndrepta România. Dacă va rămâne în iluzia socialismului că avem prețuri mici și de toate în sistemul energetic când de fapt lucrurile nu funcționează. Sau dacă vom schimba macazul, vom face pași către piață și vom încuraja cu adevărat investițiile în producția de energie.

Ce trebuie să facem până în aprilie?

(1)Să ne pregătim, ANRE și ministerul Energie să informeze, să explice consumatorului ce înseamnă să își aleagă furnizorul de energie;

(2)Statul să transmită semnale corecte către furnizori, să existe consultări cu aceștia, să încurajeze concurența pe piață;

(3)Legislația privind consumatorul vulnerabil să fie actualizată. În plus, să existe un mecanism de protecție automat în cazul în care avem variații bruște de preț în cazul IMM-urilor și industriei, de tipul creditului fiscal, dacă se înregistrează variații majore câteva luni consecutive", a declarat Cristina Prună. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.