Odată cu războiul de agresiune împotriva Ucrainei, rușii au început să consume mai mult alcool. Ministerul Sănătății de la Moscova refuză să numească războiul drept cauza “beției naționale”, dând asigurări: “Avem un plan până în 2030”.
Urmare a unei solicitări formulate de Podul.ro, Ministerul Sănătății de la Moscova a comentat creșterea consumului de alcool în rândul cetățenilor ruși, care oricum au o mare și veche problemă cu apucătura asta. Deși Podul.ro a solicitat informații, date și cauze ale creșterii consumului de alcool în Rusia ultimilor 3 ani, Ministerul rus al Sănătății a refuzat explicit să coreleze acest fenomen cu războiul de agresiune și ocupație al Rusiei împotriva vecinilor ucraineni.
Totuși, așa cum o arată statisticile și starea de spirit din Federația Rusă, anume războiul de agresiune și ocupație împotriva Ucrainei i-a împins pe ruși să-și înece amarul și să-și găsească sursa de antistres în consumul excesiv de alcool – detalii AICI.
Starea de război doar s-a amalgamat în seria de factori interni negativi precum bula informațională închisă, conflictele familiale cu tentă misogină sau insatisfacția personală – aceștia facilitând creșterea consumul de alcool în Rusia. Războiul a amplificat “beția națională”, fenomen pentru care rușii sunt arhicunoscuți în toată lumea.
Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul Ministerului Sănătății Rusiei:
“În ultimii ani, ca parte a punerii în aplicare a Conceptului de politică de stat pentru reducerea abuzului de alcool și prevenirea alcoolismului în rândul populației Federației Ruse pentru perioada de până în 2020 (aprobat prin Ordonanța Guvernului nr. 2128-o din 30 decembrie 2009), au fost luate o serie de măsuri eficiente pentru a reduce consumul de băuturi alcoolice, și anume:
– În 2017 au fost introduse prețuri minime pentru produsele cu amănuntul care conțin alcool, s-a luat decizia de a reduce volumul recipientelor anumitor medicamente care conțin alcool; a fost interzisă vânzarea cu amănuntul a băuturilor alcoolice în recipiente de consum cu un volum mai mare de 1,5 litri.
– În 2018 a fost interzisă producția și comercializarea băuturilor alcoolice cu substanțe tonice.
– Este interzisă vânzarea cu amănuntul a alcoolului în unitățile de alimentație publică situate în clădiri de apartamente.
– Subiecții sunt împuterniciți să stabilească restricții suplimentare privind vânzarea cu amănuntul a băuturilor alcoolice, iar 62 de subiecți au utilizat această împuternicire.
– Au fost introduse limitări suplimentare în privința vânzării de alcool în orele de dimineață și în orele de seară.
– În 15 entități constitutive ale Federației Ruse a fost observată practica lansării programului “satul sorb” (18%).
Ca rezultat, în ultimii 10 ani vânzarea băuturilor alcoolice pe cap de locuitor a scăzut cu 26%, inclusiv vânzarea vodcăi și a produselor de distilerie (43%), șampaniei și vinurilor spumante (20%), și a berii (36%). Măsurile impuse pentru reducerea disponibilității producției alcoolice, limitarea vânzării pe criterii de timp și spațiu, au adus o contribuție substanțială la reducerea consumării acesteia (din 2008 până în 2023 a avut loc o scădere de consum pe cap de locuitor, de la 15,7 litri la 8,4 litri).
În scopul continuării reducerii și prevenirii consumului excesiv și dăunător de alcool, Ministerul Sănătății Federației Ruse a pregătit și aprobat “Concepția reducerii consumului de alcool în Federația Rusă până în 2030 și în viitor” , 11.12.2023, Nr. 3547-r.
Concepția definește scopurile, sarcinile și principiile politicii de stat a Federației Ruse în sfera reducerii consumului de alcool și tratarea alcoolismului în rândul populației Federației Ruse până în 2030, în interesul întăririi sănătății publice. Pe lângă menținerea măsurilor de reglementare, s-a pus accentul pe măsurile de prevenire a bolilor cauzate de băuturile alcoolice, informând populația cu privire la efectele nocive ale alcoolului asupra sănătății și creând motivația de a duce un stil de viață sănătos.
În ceea ce privește tratamentul tulburărilor legate de consumul de substanțe narcotice, informăm:
Asistența medicală pentru persoanele cu tulburări de dependență de droguri se acordă în conformitate cu dispozițiile Legii federale din 21.11.2011, nr. 323- FZ “Pe baza protecției sănătății cetățenilor din Federația Rusă”, Procedura de acordare a asistenței medicale în profilul de “psihiatrie-narcologie”, aprobată prin ordinul Ministerului Sănătății din Rusia din 30.12.2015 nr. 1034N, și standardele relevante de asistență medicală”.
Anterior, dw.com a scris că pe fondul războiului din Ucraina, rușii au devenit consumatori mai frecvenți de alcool tare. În 2022, vânzările cu amănuntul de băuturi alcoolice tari (vodcă, coniac, tincturi, romuri, ginuri, lichioruri) au crescut cu 7,5% față de 2021 - de la 6,4 la 6,8 litri pe cap de locuitor pe an. Datele dw.com se bazau pe statisticile Serviciului federal de control al piețelor alcoolului și tutunului din Rusia – detalii AICI.